در چرخه رویش مو، همواره میزان مشخصی از تارهای مو ریزش را تجربه میکنند. رویش مو ماهیتی دورهای داشته و برای تکمیل چرخه رشد مو، مراحل زیر میبایست رخ بدهند:
فاز آناژن | در مرحله رشد، سلولهای پیاز مو تکثیر یافته و به دنبال آن موها رشد کرده و ضخیم میشوند. این فاز معمولاً حدود 3 تا 5 سال دوام میآورد. |
فاز کاتاژن | پس از اتمام مرحله اول، موها آماده استراحت شده و دیگر رشد نمیکنند. در مرحله کاتاژن اندازه فولیکولهای مو کاهش یافته و موها حدود 15% قطر خود را از دست میدهند. |
فاز تلوژن | در این مرحله ریزش موها شروع میگردد. در طول فاز تلوژن، فولیکول مو خاموش مانده و ساقه مو رشد نمیکند. این مرحله در طول روز باعث ریزش 75 الی 100 تار مو میشود. |
دلایل ریزش مو در سنین پایین
ریزش 50 تا 100 تار مو در یک روز امری طبیعی تلقی شده و جزو چرخه طبیعی رشد مو محسوب میگردد. زمانی که میزان ریزش موها بیشتر میشود و هنگامی که موهای ریخته شده مجدداً رشد نمیکنند، این مسئله به امری نگرانکننده مبدل میشود.
ریزش مو میتواند در سنین پایین نیز رخ بدهد. این مسئله میتواند به دنبال سبک زندگی و رژیم غذایی ناسالم، بیماریهای زمینهای و همچنین استرس بیشازحد رخ بدهد. ازجمله شایعترین علل ریزش مو میتوان به شانه زدن مکرر و ناصحیح موها و استفاده بیرویه از شامپوهای شیمیایی اشاره داشت. سایر علل ریزش مو در سنین پایین به شرح زیر هستند.
آسیب جسمی
برخی از افراد به دنبال آسیبهای جسمی، تصادف و سوختگی ریزش موها را تجربه میکنند. همچنین شوک حاصل از وقایع ذکرشده نیز میتواند موجبات ریزش مو را فراهم آورد؛ چراکه تغییرات شرایط جسمی، میتواند چرخه رشد مو را دستخوش تغییر سازد.
چنانچه براثر مسائل ذکرشده به فولیکولهای مو آسیب وارد نشده باشد، با بهبودی و بازگشت سلامت میتوان رویش مجدد موها را متصور بود؛ اما در شرایطی که به فولیکولها آسیب وارد شده باشد، پیوند موی طبیعی بهترین گزینه درمانی برای بازگشت موها خواهد بود.
بارداری و شیردهی
بسیاری از بانوان در دوران بارداری و شیردهی تغییرات هورمونی را تجربه میکنند. تغییر سطح هورمون و شوک جسمی میتواند موجبات ریزش مو در ناحیه سر و ابروها را فراهم آورد. جالب است که بدانید، ریزش مو ناشی از تغییرات هورمونی، عموماً پس از اتمام دوران بارداری قابلمشاهده است. معمولاً پس اتمام دوره شیردهی، این نوع از ریزش متوقف شده و موها مجدداً رشد میکنند. در این دوران میتوان با رعایت یک رژیم غذایی مناسب و مدیریت استرس به کنترل ریزش مو کمک شایانی نمود.
مصرف بیشازحد ویتامین A
افراط در مصرف مکملها و داروهای حاوی ویتامین A نیز میتواند موجبات ریزش مو را فراهم آورد. به عقیده متخصصین، حداکثر میزان مصرف مجاز ویتامین A در روز 5000 واحد میباشد. چنانچه به دنبال مصرف ویتامین A ریزش مو را تجربه کردهاید، بهتر است کاهش دوز زیر نظر پزشک صورت گیرد؛ چراکه قطع مصرف ناگهانی این ویتامین میتواند آسیبهای متعددی را برای بدن ایجاد کند.
تغییرات هورمونی
فقدان تعادل در سطح هورمونهای مردانه و زنانه میتواند به ریزش مو مبدل شود. این مسئله میتواند به دنبال مسائلی مانند افزایش سن، مصرف استروئید، بارداری و قرصهای ضدبارداری رخ بدهد. همچنین بسیاری از خانمها این نوع از ریزش مو را در دوران قاعدگی تجربه میکنند. برای درمان ریزش مو ناشی از تغییرات هورمونی، میتوان از مزایای مصرف ماینوکسیدیل، فیناستراید و کاشت گرافت مو بهرهجویی نمود.
کمکاری تیروئید
ماده هورمونی ایجادشده توسط غدد تیروئیدی که با نام TH شناخته میشود، وظیفه تنظیم سوخت و ساز، ضربان قلب و خلقوخو را بر عهده دارد. کمکاری تیروئید و پایین بودن سطح TH میتواند سلامت افراد را دستخوش تغییر ساخته و درنهایت موجبات ریزش مو را فراهم آورد.
طبق دادههای آماری موجود، تقریباً 2 درصد جمعیت جهان به این عارضه مبتلا بوده و افرادی که برای درمان اقدام نمیکنند عوارض جسمانی زیادی را تجربه میکنند. این عارضه با انجام آزمایش خون قابلشناسایی بوده و با دارو قابلدرمان است.
شیمیدرمانی
اکثر افرادی که شیمیدرمانی میکنند با ریزش مو مواجه میشوند. داروهای این راهکار درمانی، آن دسته از سلولهای بدن که رشد و تکثیر سریعتری دارند را هدف قرار میدهند. این داروها قابلیت تشخیص سلولهای سرطانی از سایر سلولها مانند فولیکولهای مویی را نداشته و فولیکولهای مو را هدف قرار میدهند. درنتیجه این مسئله، ریزش مو پدیدار میگردد.
این که ریزش مو رخ بدهد یا نه، تا حد زیادی به نوع و دوز داروی مربوطه خواهد داشت. این نوع از ریزش، از هفته اول تا هفته سوم شیمیدرمانی آغاز شده و تا پایان پروسه شیمیدرمانی به اتمام میرسد. مدتزمان رویش مجدد موها میتواند از 3 تا 12 ماه متغیر باشد.
مصرف دخانیات
ارتباط مستقیمی میان مصرف دخانیات و ریزش مو وجود دارد. مصرف دخانیات مانند سیگار، قلیان و سایر فرآوردههای دخانی میتواند سلامت عمومی بدن را دستخوش تغییر ساخته و ریزش مو را تشدید کند. دخانیات با تأثیر بر موارد زیر موجبات ریزش مو را فراهم میآورند:
کاهش خونرسانی به فولیکولهای مو | تضعیف سیستم ایمنی بدن |
مسدود کردن منافذ پوست سر | کاهش تولید طبیعی کلاژن |
تأثیر روی عملکرد کبد | افزایش ریسک ابتلا به عفونتها |
ریزش مو بعد از کاشت
ریزش مو پس از پیوند مو، یکی از نگرانیهای رایج زیبا جویان به شمار میآید؛ زیرا بسیاری از افراد پس از پیوند موی طبیعی ریزش مو را تجربه میکنند. در این رابطه باید توجه داشت که در ماههای نخست کاشت مو، مشاهده ریزش مو در ناحیه درمان امری طبیعی تلقی میشود. این نوع از ریزش موقتی بوده و ریزش شوک معروف میباشد. چنانچه فرآیند درمان بهدرستی دنبال شود، پس از چند ماه موهای کاشته شده رویش یافته و رشد طبیعی را تجربه میکنند.
ریزش مو در بیماران ام اس
بیماریهای سیستم ایمنی مانند ام اس میتوانند به ریزش مو منجر شوند. منشأ بیماری ام اس ناشناخته است؛ اما سازوکار این بیماری مشخص است. این بیماری با حمله اشتباه به بافت پوششی سلولهای مغز و اعصاب بر سلامت عمومی بدن میگذارد.
این بیماری به صورت مستقیم بر رویش موها تأثیر نمیگذارد. درواقع، استرس ناشی از ابتلا به MS، عوارض جانبی داروهای MS و داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی موجبات ریزش مو را فراهم میآورند. در برخی موارد، این نوع از ریزش موقتی بوده و نیاز به درمان ندارد؛ اما در صورت لزوم میتوان از مزایای پیوند مو بهرهجویی نمود. به طور کلی، پیوند مو با بیماری MS تداخلی ایجاد نمیکند.
ریزش مو در بیماران دیابتی
دیابت در ایجاد بسیاری از مشکلات، ازجمله ریزش مو نقش دارد. افراد مبتلا به دیابت، بهدنبال یکی از دلایل زیر با ریزش مو مواجه میشوند:
- اختلال در رشد مو
- تضعیف گردش خون
- عوارض جانبی داروها
- عدم مدیریت سطح قند خون
- کمبود مواد مغذی در بدن
- تغییر سطح هورمونها
- اضطراب و استرس
با تصحیح سبک زندگی، رژیم غذایی صحیح، مدیریت استرس، درمانهای موضعی، مصرف بیوتین و برخی موارد دیگر میتوان ریزش مو ناشی از دیابت را کنترل کرد.
ریزش مو در بیماران لوپوس
درد در مفاصل، راشهای پوستی، تغییر ناخنها، درد قفسه سینه، بیحوصلگی مکرر، خستگی مفرط و تب دائمی ازجمله شایعترین علائم بیماری لوپوس هستند. لوپوس به سلولهای پوستی و فولیکولهای مو نیز حمله میکند. میزان شیوع بیماری لوپوس 15 درصد بوده و زنان در مقابل این بیماری آسیبپذیرتر هستند.
برای کنترل ریزش مو ناشی از لوپوس، میبایست میزان فعالیت بیماری را کاهش داد.
پسوریازیس
پسوریازیس یکی دیگر از انواع بیماریهای سیستم ایمنی به شمار میآید که میتواند سلامت موها را دستخوش تغییر سازد. این عارضه به صورت مستقیم باعث ریزش مو نمیشود؛ اما افراد مبتلا به این بیماری، مستعد استرس بوده و استرس میتواند ریزش مو را تشدید کند. همچنین در صورت سرایت پسوریازیس به ناحیه سر و خراشیدن بیشازحد این ناحیه نیز موجبات ریزش مو فراهم میآید.
منشأ بیماری پسوریازیس ناشناخته است؛ اما به اثبات رسیده است که با تصحیح سبک زندگی، رژیم غذایی، ترک دخانیات و نوشیدنیهای الکلی و کاهش استرس میتوان علائم این بیماری را تا حد زیادی کاهش داد. درواقع، با مدیریت این بیماری میتوان ریزش موها را نیز کنترل کرد.
هپاتیت
هپاتیت یک بیماری خطرناک است که سیستم ایمنی بدن را نیز تهدید میکند. این بیماری مصری از التهابات کبدی ناشی شده و 8 نوع دارد که رایجترین آنها عبارتند از:
- هپاتیت نوع A
- هپاتیت نوع B
- هپاتیت نوع C
بیماریهای کبدی مانند هپاتیت میتوانند رویش موها را تحت تأثیر قرار دهند. به طور کلی عملکرد نامناسب کبد بر روی سیستمهای متابولیک، مانند جذب ویتامینهای محلول در چربی تاثیرگذاشته و درنتیجه بر روی تغذیه فولیکولهای مو تأثیر میگذارد.
ایدز
HIV یا همان بیماری ایدز نوعی ویروس قوی به شمار رفته که به صورت آرام به سیستم ایمنی حمله کرده و بهتدریج باعث تضعیف بدن میشود. این عارضه مستقیماً باعث ریزش مو نمیگردد؛ اما یکی از علائم رایج این بیماری تلوژن افلوویوم است. تلوژن افلوویوم به وضعیتی اشاره دارد که رشد تارهای مو متوقف شده و موها برای مدت نامشخصی وارد فاز استراحت میشوند. همچنین شایانذکر است که عوارض جانبی مربوط به برخی از داروهای این بیماری نیز میتواند موجبات ریزش مو را فراهم آورد.
ریزش مو در بیماران قلبی
مطالعات نشاندهنده این مسئله هستند که افرادی که در سالهای نخست زندگی موهای خود را از دست میدهند، بیشتر در معرض بیماریهای قلبی قرار میگیرند. از سوی دیگر، ثابت شده است که تپش قلب نامنظم نیز میتواند موجبات ریزش مو را فراهم آورد. همچنین مصرف برخی از داروها مانند بتابلوکرها و داروهای ضدافسردگی که تجویز آنها برای بیماران قلبی رایج است، میتواند احتمال ریزش مو را افزایش دهد.
علت ریزش مو در بیماران کرونایی
اشخاصی که ابتلا به کرونا را تجربه کردهاند، علائم متفاوتی را گزارش کرده و یا از برخی عوارض مشکلساز شکایت دارند. بسیاری از مبتلایان نیز ریزش مو را گزارش دادهاند. در این رابطه میبایست به چند نکته توجه داشت:
- عفونت ناشی از ویروس کرونا میتواند زمینهساز ریزش مو از نوع TE شود.
- این مسئله باعث کاهش اکسیژنرسانی به فولیکولهای مو شده و مقدمات ریزش مو را فراهم میآورد.
- اضطراب و استرس طولانیمدت میتواند ریزش مو TE را به ریزش مو مزمن مبدل سازد.
- در صورت ابتلا، یک رژیم غذایی شامل پروتئین، ویتامین D، ویتامین B و آهن کافی میتواند از سلامت و رشد موی شما پشتیبانی کند.
انواع ریزش مو
عارضه ریزش مو انواع، اشکال و علل مختلفی دارد. این عارضه عمدتا براثر ایجاد توقف در چرخه رویش مو به وجود میآید. این مشکل میتواند در هر ناحیه از بدن رخ بدهد؛ اما بیشتر اوقات پوست سر را درگیر میکند. عارضه ریزش مو، میتواند با عوامل زیر مرتبط باشد:
عوامل ژنتیکی | افزایش سن |
شرایط پزشکی | مصرف داروها و مکملها |
بارداری و زایمان | تغییرات هورمونی |
بهداشت نامناسب | آرایش نامناسب موها |
کمبود ویتامینها و مواد مغزی | استرس و فشار عصبی |
برای یافتن مؤثرترین راهکار درمان ریزش مو، ابتدا لازم است علت ریزش مو خود را شناسایی کرده و سپس برای درمان اقدام کنید؛ لذا در ادامه این مقاله کاربردی به انواع ریزش مو و نشانههای آن اشاره خواهیم داشت.
ریزش مو با الگوی طاسی مردانه و زنانه
الگوی طاسی میتواند هم در آقایان و هم در خانمها رخ بدهد. این نوع از ریزش، آقایان را با عقب رفتن خط رویش مو مواجه ساخته و خانمها را با نازک شدن موها مواجه میکند. درواقع، خانمها حجم موی خود را از دست داده و با کاهش تراکم مویی مواجه میشوند.
این مسئله در آقایان و بانوان میتواند به دنبال عوامل ژنتیکی رخ بدهد. الگوی طاسی مردانه و زنانه را میتوان با برخی از راهکارهای مراقبتی و درمانی تحت درمان قرار داد. برخی از راهکارهای درمانی پزشکی عبارتند از:
- مصرف برخی از داروها مانند ماینوکسیدیل و فیناستراید
- مزوتراپی مو
- پی آر پی
- کاشت گرافت مو
ریزش موی سکه ای
ریزش مو سکه ای نوعی بیماری پوستی است که افراد در صورت ابتلا به آن، ریزش موهای سر به صورت لکهای را تجربه میکنند. میزان شیوع این بیماری در آقایان و خانمها یکسان است. ریزش سکهای عمدتا ناحیه سر را درگیر میکند؛ اما این عارضه ممکن است در نواحی ابرو و ریش نیز مشاهده گردد. افراد مبتلا به ریزش مو سکهای ممکن است پیش از آغاز ریزش، خارش و درد را در ناحیه مربوطه تجربه کنند. سایر نشانههای این اختلال به شرح زیر هستند:
- ایجاد فرورفتگی
- پیدایش سکهها و خطوط سفید بر روی ناخنها
- زبر شدن ناخنها
- از بین رفتن درخشش ناخنها
آلوپسی آندروژنتیک
آلوپسی آندروژنتیک عارضهای است که عده کثیری از خانمها و آقایان با آن دستوپنجه نرم میکنند. آلوپسی اندروژنتیک معمولاً درنتیجه نوعی پاسخ فیزیولوژیک به آندروژنها (هورمونها مردانه) رخ میدهد. این عارضه ریشه ژنتیکی داشته و تحت نظر متخصصین پوست و مو قابلکنترل و درمان است.
آلوپسی آندروژنتیک در آقایان و خانمها با نشانههای مختلفی بروز مینماید. آقایان مبتلا به این عارضه، با ریزش مو در ناحیه جلو سر مواجه شده و در صورت گسترش، طاسی کامل را تجربه میکنند. این در حالی است که احتمال طاسی در زنان بسیار کم است. خانمهای مبتلا به آلوپسی آندروژنتیک با رویش آهستهتر موها مواجه میشوند. فولیکولهای مو این افراد نازکتر و ظریفتر شده و ریزش تدریجی مو آنها آغاز میگردد.
آلوپسی سیکاتریسیل
آلووپسی سیکاتریسیل نوعی بیماری نادر است که موجبات از دست دادن دائمی فولیکولهای مو را فراهم میآورد. این اختلال درنتیجه آسیب دیدن همه فولیکولهای مو رخ میدهد. افراد مبتلا به آلوپسی سیکاتریسیل با علائمی نظیر اسکار و زخم در پوست نیز مواجه میشوند. این اختلال در 2 نوع اولیه و ثانویه بروز مینماید. نوع اول این عارضه درنتیجه نقص ایمنی و نوع ثانویه براثر سوختگی و عفونت ایجاد میگردد.
آناژن افلوویوم
آناژن افلوویوم میتواند یک آسیب حاد به فولیکولهای مو منشأ بگیرد. این گونه از ریزش مو عمدتا براثر عوارض شیمیدرمانی به وجود میآید. معمولاً 1 الی 2 هفته پس از تجویز داروهای شیمیدرمانی، ریزش مو آغاز شده و این ریزش پس از اتمام دوره درمان قطع خواهد شد. سایر علل ابتلا به آناژن افلوویوم عبارتند از:
- اختلالات خود ایمنی
- اختلالات تیروئیدی
- کمخونی و عوامل ژنتیکی
- اضطراب و استرس بیشازحد
- قرارگیری در معرض سموم
تلوژن افلوویوم
در شرایطی که فولیکولهای پوست سر به صورت همزمان وارد فاز استراحت شوند، تلوژن افلوویوم رخ میدهد. به عبارت دیگر، هنگامی که فولیکولها وارد مرحله رشد نشوند، تلوژن افلوویوم بروز مینماید. این نوع از ریزش به طاسی کامل ختم نمیشود؛ اما میتواند موجبات از دست رفتن حجم زیادی از موهای سر را فراهم آورد. تلوژن افلوویوم ممکن است به دنبال مشکلاتی نظیر اختلالات تیروئیدی، جراحی، زایمان، کمبود ویتامین و کمبود آهن رخ بدهد.
بیماری لوپوس
لوپوس اریتماتوز سیستمیک یا همان SLE یک اختلال خود ایمنی است که با علائمی همچون ریزش مو، درد مفاصل، بثورات پوستی و خستگی مفرط همراه است. افراد مبتلا به این عارضه با علائم زیر نیز مواجه میشوند:
احساس ضعف و خستگی | تب و سردرد |
افزایش و کاهش وزن ناگهانی | قرمز شدن پوست و راشهای پروانهای شکل |
درد قفسه سینه | زخم دهان |
سندرم تخمدان پلی کیستیک
سندرم تخمدان پلی کیستیک یا همان PCOS در بدن بانوان باعث تولید بیشازحد آندروژن میشود. این مسئله باعث میشود که رویش موهای زائد در نواحی صورت، گردن، سینه و شکم مشاهده گردد. علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک متغیر هستند؛ لذا برای تشخیص این بیماری میبایست به موارد زیر توجه داشت:
- چرخه قاعدگی نامنظم و قاعدگی طولانیمدت
- تخمدانهای پلی کیستیک
- افزایش سطح هورمونهای مردانه
افزایش سطح آندروژنها در بدن بانوان، باعث تشدید ریزش مو نیز میگردد. این ریزش میتواند ناحیه جلوی سر را نیز درگیر کند.
انگل دمودکس
انگل دمودکس میتواند موجبات ریزش مو را فراهم آورد. این انگل میکروسکوپی شبیه کرم بوده و با چشم غیرمسلح قابلرؤیت نمیباشد. انگل دمودکس در قسمت غدد سباسه فولیکول مو زندگی کرده و با تراکم متفاوتی در سر میزبانان خود مشاهده میگردد. عواملی مانند ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن نیز جمعیت این انگل را میتواند به طور چشمگیری افزایش دهد. در صورت تشخیص قطعی این بیماری، به کمک موارد زیر میتوان اقدام به درمان نمود:
- شستوشو روزانه مو و مژهها با شامپوهای ملایم
- مصرف داروهای ضد انگل
- محلول بنزیل بنوزآت
- پماد سولفور
- ژل مترونیدازول
- ژل سالیسلیک اسید
- کرم پرمترین
الوپسی کششی
یکی از عمده دلایل ریزش مو، آرایش نادرست و رفتار نادرست با موها است. کشش بیشازحد موها و بستن مداوم موها میتواند احتمال بروز آلوپسی کششی را افزایش دهد. سایر علل ابتلا به آلوپسی کششی عبارتند از:
- اکستنشن و شینیونهای محکم
- استفاده مکرر از دستگاههای حرارتی حالتدهنده مو
- استفاده مکرر از کرمهای صاف کننده مو
- بستن موها به حالت دماسبی
- بلند کردن بیشازحد موها
ریزش مو ناشی از آلوپسی کششی در مراحل اولیه موقتی بوده و با تصحیح آرایش موها قابلدرمان است. درواقع، با پرهیز از موارد ذکرشده و مصرف برخی از مکملهای خوراکی میتوان این نوع از ریزش را کنترل نمود.
ریزش مو بعد از کراتین
وجود برخی از ترکیبات شیمیایی و ایجاد دمای بالا در هنگام کراتینه کردن موها و کراتینه کردن غیراصولی موها میتواند موجبات آسیب به موها و ریزش آنها را فراهم آورد. برای ریزش مو ناشی از کراتین 3 دلیل عمده مطرح میگردد:
- وجود فرمالدهید (ماده شیمیایی سمی) در ترکیب مورداستفاده
- اعمال حرارت بالا به موها در حین کراتینه کردن مو
- احتمال حساسیت پوست سر
ریزش مو ناشی از کراتینه کردن را با کمک موارد زیر میتوان کنترل کرد:
- استفاده از شامپوهای ملایم و ارگانیک
- هیدراته نگهداشتن بدن
- اجتناب از شانه زدن مکرر موها
- ماساژ پوست سر با روغنهای گیاهی
دلایل ریزش مو در خانمها
ریزش مو و بروز الگوی طاسی زنانه میتواند به دلایل گوناگونی رخ بدهد. متخصصین پوست و مو علل ریزش مو در بانوان را به چند دسته کلی طبقهبندی میکنند که عبارتند از:
- افزایش سن و شروع دوره یائسگی
- افزایش میزان آندروژنها
- عدم تعادل هورمونی
- آغاز دوره بارداری و شیردهی
- کاهش میزان هورمون استروژن و پروژسترون
- اضطراب، استرس و شوک عصبی
- کمخونی ناشی از فقر آهن
- کمبود برخی از ویتامینها
- سندروم تخمدان پلی کیستیک
- اختلالات شدید تیروئیدی
برای آغاز درمان الگوی طاسی زنانه میبایست دیدگاه درستی از روشهای درمانی داشته باشید. هیچ ماده غذایی یا دارویی نمیتواند به صورت صد در صد ریزش مو را درمان کند؛ اما با مراجعه بهموقع به متخصصین و اعمال راهکارهای درمانی موجود میتوان تا حد زیادی ریزش مو را کنترل نمود.
دلایل ریزش مو آقایان
بیش از 50 درصد آقایان بالای 50 سال عارضه ریزش مو و الگوی طاسی مردانه را تجربه میکنند. البته این داده آماری در مورد تمامی قومیتها صدق نمیکند؛ لذا میتوان گفت که 2 عامل افزایش سن و وراثت مهمترین دلایل ریزش مو آقایان به شمار میآیند. دادههای آماری گویای این مسئله هستند که عوامل ژنتیکی مسئول ریزش مو بیش از 95% آقایان مبتلا به ریزش مو هستند. این ژن میتواند از جانب هر یک از والدین به فرزند منتقل گردد. دیگر علل ریزش مو آقایان عبارتند از:
- کمبود پروتئینها و ویتامینها
- کمکاری تیروئید
- پسوریازیس
- شوره
- مصرف استروئیدها
- مصرف دخانیات و الکل
- استرس
- آسیبهای جسمانی
- کاهش وزن ناگهانی
- بیماری آلوپسی آره آتا
- استایل بیشازحد موها
- کمبود آب بدن
الگوی طاسی کودکان
طاسی کودکان دلایل متفاوتی داشته که یکی از مهمترین آنها بروز مشکل در ناحیه پوست سر است. بسیاری از دلایل ریزش مو و طاسی برای کودکان خطرناک نیستند؛ اما این عارضه میتواند به سلامت عاطفی کودکان آسیب وارد کند. برخی از علل طاسی کودکان عبارتند از:
قارچ سر
تینیا کروریس یا همان قارچ پوست سر هنگامی ایجاد میشود که کودکان از وسایل شخصی افراد آلوده به قارچ استفاده کنند.
آلوپشیا آرتا
این عارضه که معمولاً به شکل موضعی رخ میدهد، نوعی عارضه خود ایمنی محسوب میگردد. در بیماری آلوپشیا آرتا سیستم ایمنی به فولیکولهای مو حملهور شده و موجبات ریزش مو را فراهم میآورد. طاسی موضعی بسته به نوع الگوی ریزش مو به اشکال زیر تقسیم میشود:
- آلوپشیا آرتا (طاسی موضعی)
- آلوپشیا توتالیس (طاسی کامل)
- آلوپشیا یونیورسالیس (ریزش موهای کل بدن)
روشهای جلوگیری از ریزش مو
برای جلوگیری از ریزش مو راهکارهای متفاوتی وجود دارند. برخی از این راهکارها شامل روشهای پزشکی بوده و برخی دیگر بهعنوان نکات مراقبتی شناخته میشوند. چنانچه به سلامت موهای خود اهمیت میدهید، بهتر است به نکات زیر توجه داشته باشید.
حفظ ارتباط با متخصصین پوست و مو
چنانچه با علائم ریزش مو مواجه هستید و یا در خانواده خود با ریزش مو وراثتی مواجه بودهاید، با مراجعه بهموقع به متخصصین میتوانید از بروز این عارضه تا حد زیادی جلوگیری کنید.
بهرهجویی از مزایای راهکارهای پزشکی
اگر به سلامت و کیفیت موهای خود اهمیت میدهید، برخی از راهکارهای پزشکی میتواند تأثیرات فوقالعادهای را به شما ارائه دهد. برخی از این راهکارهای درمانی پزشکی عبارتند از:
- لیزر درمانی
- مزوتراپی مو
- پی ار پی
- داروهای ضد ریزش
- شامپوهای ضد ریزش
پرهیز از عوامل بیماریزا
زندگی در محیطهای آلوده، عامل اصلی بروز بسیاری از عارضههای پوست و مو محسوب میگردد. به عدم استفاده از لوازم شخصی دیگران توجه داشته باشید. همچنین میبایست از قرارگیری در معرض وسایل افراد مبتلا به قارچ پوست سر خودداری کنید؛ چراکه عفونتهای قارچی بهشدت مصری هستند.
مصرف مکملها و ویتامینها
با مصرف بهاندازه برخی از مکملهای غذایی و اطمینان از دریافت میزان کافی ویتامینها میتوانید سلامت موهای خود را تضمین کنید. مصرف بهاندازه پروتئینها، ویتامین A، ویتامین D، ویتامین B5، بیوتین (یا همان ویتامین B7) و برخی از مولتیویتامینها میتواند سلامت موهای شما را بازگرداند.
نشانههای ریزش شدید مو
چنانچه فرد با نشانههای این نوع از ریزشهای مو آشنا نباشد، این علائم تشدید یافته و میتواند به طاسی کامل منجر شود؛ لذا در ادامه به مهمترین نشانههای ریزش شدید مو اشاره خواهیم داشت.
آلوپسی آندروژنتیک
آلوپسی آندروژنتیک میتواند به صورت تدریجی و یا مقطعی رخ بدهد. این عارضه در آقایان به شکل عقبنشینی خط رویش مو و در بانوان به شکل کاهش ضخامت و تراکم مو رخ میدهد. افرادی که در وابستگان نزدیک خود عارضه طاسی را مشاهده میکنند، بیشتر از سایر افراد نسبت به این عارضه آسیبپذیر هستند.
نقاط طاسی دایرهای یا چندتکهای
برخی از مبتلایان موهای خود را به شکل منطقهای یا تکهای از دست میدهند. این افراد ممکن است قبل از ریزش موها، سوزش و خارش در ناحیه مربوطه را تجربه کنند.
کمپشت شدن موها
بسیاری از افراد بهموازات افزایش سن با کمپشتی موها مواجه میشوند. بالا رفتن سن در آقایان و خانمها میتواند موجبات بروز برخی از بیماریهای زمینهای و تغییرات هورمونی را فراهم آورد. به طوری که گفته میشود بیش از 50 درصد جمعیت بالای 50 سال به ریزش مو مبتلا هستند.
پوستهپوسته شدن سر
این مسئله معمولاً بیانگر بروز بیماریهای قارچی است. این عارضه با علائمی نظیر مشاهده موهای شکسته، التهاب و قرمزی پوست سر بروز مینماید.
روغنهای گیاهی مؤثر برای کاهش ریزش مو
ماساژ پوست سر میتواند به سلامت موها کمک شایانی نماید. با فراگیری نحوه ماساژ پوست سر و بهرهجویی از خواص روغن درمانی میتوانید ریزش مو را کاهش داده و از سلامت موهای خود اطمینان حاصل نمایید. برخی از مؤثرترین روغنهای گیاهی برای ماساژ پوست سر به شرح زیر هستند:
روغن زیتون | روغن آرگان | روغن سیاهدانه |
روغن نارگیل | روغن رزماری | روغن جوجوبا |
روغن درخت چای | روغن اسطوخودوس | روغن نعنای تند |
روغن ترنج | روغن آویشن | روغن شترمرغ |
با ترکیب برخی از این روغنها میتوانید ترکیب مؤثری را ایجاد کنید. البته پیش از مصرف این روغنها باید به جنس مو و میزان چربی پوست سر توجه داشته باشید؛ لذا برای اجتناب از بروز برخی از عوارض جانبی، بهتر است با متخصصین پوست و مو مشورت کنید.
دلایل نازک شدن موی سر
در ادامه مهمترین علل نازک شدن موهای سر را معرفی خواهیم نمود:
رژیم غذایی نامناسب
مصرف غذاهای نامناسب مانند فستفودها، غذاهای فرآوری شده، غذاهای پرچرب و پر ادویه میتواند موجبات نازک شدن موها را فراهم آورد. در رژیم غذایی خود مقادیر کافی از روی، آهن، اسیدفولیک، ویتامین و پروتئین را قرار دهید.
استرس مزمن و شوک عصبی
استرس و شوک عصبی میتواند با افزایش ترشح هورمون کورتیزول همراه شود. مقادیر بالای این هورمون به موهای جدیدی که در حال تلاش برای رشد هستند آسیب میرساند.
اختلالات تیروئیدی
کمکاری تیروئید و اختلالات تیروئیدی ازجمله شایعترین علل ریزش و نازکی موها به شمار میآیند. برای درمان این عارضه، باید از دستورات پزشک خود تبعیت کنید.
سایر علل:
- خشکی موها و کاهش رطوبت پوست سر
- بیماریهای زمینهای
- آسیبهای حرارتی ناشی از استفاده از اتوی مو و سشوار
- استفاده از رنگهای مو شیمیایی
- استفاده از فیکسکنندههای مو
- بستن و کشش بیشازحد موها
- عدم اصلاح و رسیدگی کافی به موها
- شستوشوی بیشازحد موها
- استعمال فرآوردههای دخانی
روشهای درمانی پزشکی برای ریزش مو
امروزه با کمک روشهای پزشکی متعددی میتوان به درمان ریزش مو پرداخت. هریک از روشهای درمانی میتوانند برای مراحل مختلفی از ریزش مو و طاسی سر مؤثر واقع شوند. نکته قابلتوجه این است که برای دریافت مؤثرترین نتایج از روشهای پزشکی، باید ابتدا به متخصصین مجرب پوست و مو مراجعه صورت گیرد؛ چراکه دریافت درمان پایدار ارتباط مستقیمی با تشخیص صحیح خواهد داشت. در ادامه رایجترین شیوههای درمان ریزش مو را معرفی خواهیم نمود.
ماینوکیسیدل
یکی از راههای درمان ریزش مو در بانوان و آقایان استفاده از داروی ماینوکسیدیل است. ماینوکسیدیل برای درمان ریزش مو از نوع وراثتی نیز کاربرد دارد؛ البته برای مشاهده نتایج این محصول، باید از آن به مدت طولانیمدت استفاده کرد. ماینوکسیدیل به شکل خوراکی و موضعی موجود بوده و باید طبق تجویز پزشک در زمان مشخص مصرف شود.
فیناستراید
فیناستراید برای درمان ریزش مو الگوی مردانه کاربرد دارد. این دارو برای درمان ریزش تدریجی مو و عقبنشینی خط مو آقایان مورداستفاده قرار میگیرد. این دارو در دسته داروهای مهارکننده آنزیم 5 آلفا دوکتاز قرار دارد. فیناستراید به شکل خوراکی قابل تهیه بوده و معمولاً بهصورت یک بار در روز تجویز میگردد. قابلذکر است که فیناستراید برای درمان ریزش موی بانوان و یا کودکان تجویز نمیگردد.
پی ار پی
پی آر پی در درمان ریزش مو، ایدهای نوین محسوب میگردد. در طول روند درمان PRP مراحل زیر دنبال میشوند:
- ابتدا 35 الی 80 سیسی از خون فرد متقاضی گرفته شده و سپس در داخل کیت مخصوص PRP ریخته میشود.
- خون جمعآوریشده در دستگاهی به نام سانتریفیوژ قرار داده شده و پلاکتهای تغلیظ شده از بقیه اجزای خون جداسازی میشوند.
- محلول بهدستآمده توسط یک سوزن ظریف به داخل پوست تزریق میگردد. این اقدام توسط تزریقات متعدد در نواحی مختلف پوست سر و با عمق کم انجام میشود.
این تکنیک علاوه بر تحریک پوست سر، به تولید طبیعی کلاژن نیز کمک میکند. همچنین این روش به تشکیل عروقهای خونی جدید نیز کمک میکند.
اسکالپ موی سر
scalp micropigmentation یا همان اسکالپ موی سر، یک روش زیبایی برای درمان نازک شدن و ریزش مو است. در طول این تکنیک برای تزریق رنگ و ایجاد هاشور، از سوزنهای نازک بهرهجویی میگردد. در روش میکرو اسکالپ تاتوهای تیره روی پوست سر فرد زیبا جو ایجاد شده تا موی فرد متراکمتر دیده شود. درواقع، در طول این روش نواحی کمپشت پنهانسازی میشوند. برای این روش ریسک بروز برخی از عوارض جانبی وجود دارد که عبارتند از:
- احتمال حساسیت به رنگدانههای آرایشی
- عفونت ناشی از سوزنهای استریل نشده
- ایجاد ظاهر غیرطبیعی
کاشت مو
چنانچه به دنبال مؤثرترین نتایج باشید، کاشت گرافت مو بهترین گزینه درمانی شما خواهد بود؛ چراکه این راهکار فاقد بسیاری از عوارض جانبی بوده و ارائهدهنده نتایج دائمی میباشد. این روش درمانی برای افرادی که فولیکولهای مو خود را از دست دادهاند و یا به ریزش مو وراثتی مبتلا هستند نیز کاربرد دارد. در طول روند پیوند موی طبیعی، موها از نواحی اهداکننده جداسازی شده و سپس به ناحیه مبتلا به ریزش متصل میگردند. این اقدام به واسطه تکنیکهای مختلف پیوند مو مانند SUT، FUE و FUT صورت میگیرد.
فیلر مو
فیلر مو نوعی ماده تزریقی برای درمان ریزش مو است که با تکنیک میکرو به زیر پوست تزریق میشود. با تزریق این ماده و نفوذ آن به ریشه موها، موجبات تقویت فولیکولهای مو و رویش مجدد موها فراهم میآید. هیالورونیک اسید موجود در ترکیبات فیلر مو به هیدراته شدن موها کمک کرده و به تولید کلاژن جدید کمک مینماید. همچنین مواد موجود در ترکیبات فیلرهای مو به افزایش گردش خون در پوست سر و عملکرد بهتر فولیکولها کمک میکند.
مزونیدلینگ
مزونیلدینگ به معنای ترکیب 2 روش مزوتراپی و میکرونیدلینگ میباشد. با ترکیب مزوتراپی و میکرونیدلینگ، میتوان نتایج آنها را بهبود بخشید. در طول فرایند مزونیلدینگ، ابتدا پوست سر با دستگاه میکرونیلدینگ خراشیده شده و سپس محلولهای مزوتراپی وارد عمل میشوند. درنتیجه اقدامات ذکرشده، مزایای زیر کسب میشود:
- تحریک پوست سر
- افزایش گردش خون
- افزایش جذب مواد موجود در محلولهای مزوتراپی
- تقویت فولیکولهای مو
- تقویت سلامت و رویش موها
مزوتراپی مو
به بیان ساده، در طول مزوتراپی مو انواع مواد تقویتکننده رشد مو به سر تزریق میشوند. عمدتا این مواد شامل ویتامینهای گروه B و C، جینسینگ، ماینوکسیدیل و داروهای افزایشدهنده جریان خون میشوند. البته امروزه محلولهای مختلفی برای این راهکار درمانی وجود داشته که هرکدام از فرمولاسیون ویژهای برخوردار هستند. نوع محلول مزوتراپی عمدتا توسط متخصصین پوست و مو و بر اساس نیازهای فرد زیبا جو تعیین میگردد.
تأثیرات آمپول بیوتین برای ریزش مو
بیوتین یا همان ویتامین B7 یکی از ویتامینهای ضروری برای سلامت موها به شمار میآید. آمپولهای حاوی این ویتامین، در دسته کارآمدترین راهکارهای درمانی قرار میگیرند. تأثیرات این آمپول در مدتزمان کوتاهی قابلمشاهده هستند. هنگامی که فولیکولهای مو توسط ویتامینهای ضروری تقویت و تغذیه رسانی شوند، سلامت موها ارتقا یافته و ریزش موها کاهش مییابد. در خصوص تأثیرات آمپول بیوتین برای مو، میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- رویش موهای جدید
- توقف ریزش مو
- ضخیم شدن موهای نازک
- افزایش درخشش و مقاومت موها
تأثیرات آمپول دکسپانتنول برای ریزش مو
آمپولهای دکسپانتنول حاوی مقادیر بالایی از ویتامین B5 هستند. این ماده که با نام اسید پانتوتنیک نیز شناخته میشود، بهطور گسترده در گیاهان و حیوانات یافت میشود. مواد موجود در آمپول دکسپانتنول دارای اثرات مرطوبکنندگی بوده که درنهایت به افزایش رطوبت و لطافت موها کمک مینماید. این محصول به تجدید سلولها و برطرف سازی بافتهای آسیبدیده پوست و مو نیز کمک میکند. سایر کاربردهای آمپول دکسپانتنول عبارتند از:
- ترمیم موها
- درمان ریزش مو
- کاهش سرعت سفید شدن موها
- افزایش نرمی و شفافیت موها
- کاهش موخوره
- درمان شوره و خشکی پوست
لیزر تراپی مو
لیزر تراپی یا همان low level laser، یک راهکار مؤثر برای تقویت و ارتقای سلامت موها است. اثربخشی و میزان ایمنی این تکنیک در طول سالهای اخیر به اثبات رسیده است. تجهیزات بهکاررفته در لیزر تراپی، با تابش انرژی نوری به درمان ریزش مو میپردازند. کاربردهای لیزر تراپی مو عبارتند از:
متوقف ساختن ریزش مو | افزایش استحکام موها |
کمک به رویش مجدد موها | افزایش ضخامت موها |
افزایش کلاژن سازی و فعالیت سلولی | ترمیم آسیبهای شیمیایی |
تزریق استروئید
تزریق استروئید عمدتا برای درمان آلوپسی آره آتا و آلوپسی اسکار کاربرد دارد. دادههای آماری گویای این مطلب هستند که حدود 92 درصد از مبتلایان به آلوپسی آره آتا و 61 درصد از مبتلایان به آلوپسی توتالیس، نتایج مؤثری را از تزریق استروئید دریافت نمودهاند.
روند درمانی با استروئید به این شکل است که یک محلول کورتیکواستروئیدی به صورت مستقیم در نواحی طاس تزریق میشود. نتایج این تزریق معمولاً در عرض 4 هفته قابل مشاهده خواهند بود. چنانچه از مقدار و غلظت مناسبی از استروئیدها استفاده شود، نتایج ایمنی قابل کسب خواهند بود.
بهترین قرص ویتامین برای ریزش مو
همانطور که در طول مطلب خواندیم، دلایل ریزش مو در افراد مختلف، میتواند کاملاً متفاوت باشد. همچنین میزان گستردگی ریزش مو نیز در اشخاص مختلف متفاوت است؛ بنابراین، در صورت مواجهه با ریزش مو، در گام نخست میبایست به یک متخصص مجرب پوست و مو مراجعه کرده تا از علت اصلی ریزش مو اطمینان حاصل شود.
چنانچه ریزش مو در مراحل اولیه تشخیص داده شود، این عارضه را میتوان با کمک برخی از مکملها و ویتامینها تا حد زیادی کنترل نمود. در ادامه با بهترین قرص رشد مو خارجی از دیدگاه متخصصین پوست و مو آشنا خواهیم شد:
- کپسول هیرویت هلث اید
- کپسول زینک پلاس یوروویتال
- کپسول مولتیویتامین مینرال ساپلاس مدز
- کپسول درموبلا گلدن لایف
- قرص یونی زینک لیبرتی سوییس
- قرص پیلفود کمپلکس
مراقبتهای مهم هنگام ریزش موی سر
مراقبت صحیح از موها شامل موارد متعددی میشود. برای این منظور راهکارهای متعددی در طول مقاله ارائه شد. چنانچه با عارضه ریزش مو دستوپنجه نرم میکنید، باید به چند نکته اساسی توجه داشته باشید:
- شناسایی علت ریزش مو میبایست توسط متخصصین مجرب صورت گیرد.
- درمانهای خودسرانه میتواند منجر به تشدید ریزش مو شود.
- هیچ فرمول واحدی وجود ندارد که درمانگر ریزش مو تمام افراد باشد.
- اگر با ریزش مو مواجه هستید، تا حد امکان اطلاعات خود را افزایش دهید.
با کمک برخی از راهکارهای مراقبتی نیز میتوانید از تشدید ریزش مو خود جلوگیری کنید. برخی از این راهکارها به شرح زیر هستند:
- رعایت بهداشت فردی
- فراگیری نحوه شستوشوی صحیح موها
- فراگیری نحوه صحیح شانه زدن موها
- اجتناب از اعمال حرارت شدید بر روی موها
- هیدراته نگهداشتن بدن و حفظ رطوبت مو
- اصلاح منظم موها
- انتخاب شامپوی مناسب با وضعیت سر
- استفاده از نرمکنندههای مو
روش های خانگی درمان ریزش مو
با تبعیت از برخی نکات مراقبتی و اعمال یک سبک زندگی سالم میتوانید تا حد زیادی به سلامت موهای خود کمک نمایید. در ادامه با برخی از مؤثرترین راهکارهای خانگی درمان ریزش مو آشنا خواهیم شد.
مصرف محصولات بهداشتی شیمیایی را به حداقل برسانید
بسیاری از محصولات آرایشی و زیبایی حاوی مواد شیمیایی بوده که برای موها بسیار مضر هستند. شامپوها و رنگهای مو شیمیایی از دسته مواردی هستند که میبایست مصرف آنها را کاهش دهید.
از یک رژیم غذایی مناسب پیروی کنید
برخی از ویتامینها و مانند ویتامین A، ویتامینهای گروه B، ویتامین K و همچنین املاح معدنی میتوانند به سلامت موها کمک کنند. این ویتامینها را میتوان از محلولهای مزوتراپی نیز به شکل مؤثر دریافت نمود.
از یک سبک زندگی سالم تبعیت کنید
با دوری از تنش و استرس و با دنبال کردن فعالیتهای بدنی سبک مانند ورزشهای هوازی، یوگا و مدیتیشن میتوانید از ریزش مو جلوگیری کنید.
استراحت کافی داشته باشید
با استراحت کافی و بههنگام میتوانید به سلامت عمومی بدن و چرخه رشد موهای خود کمک شایانی کنید.
از مصرف نوشیدنیهای الکلی و استعمال دخانیات اجتناب کنید
نوشیدنیهای الکلی و دخانیات سلامت عمومی بدن را به خطر انداخته و میتوانند موجبات بروز انواع عفونتها را فراهم آورند.
از ماساژ سر غافل نشوید
ماساژ ناحیه سر میتواند به خونرسانی کافی به فولیکولهای مو کمک کند. با افزایش گردش خون در ناحیه سر، موجبات تغذیه رسانی به ریشههای مو فراهم میآید. برای افزایش اثرات ماساژ، از خواص روغنهای گیاهی بهرهجویی نمایید.
به آرایش موهای سر توجه داشته باشید
برای این منظور لازم است به چند نکته توجه داشته باشید:
- از برس زدن موهای خیس پرهیز کنید.
- از برس زدن مکرر موهای سر پرهیز کنید.
- از کشش بیشازحد و بستن طولانیمدت موها اجتناب کنید.
- از اعمال حرارت بالا به موها خودداری کنید.
- موها را هر چند وقت کوتاه کنید.
برای جلوگیری از ریزش مو چه بخوریم؟
باید توجه داشت که یک رژیم غذایی سالم باید غنی از میوهها، سبزیجات، ویتامینها، پروتئینها و مواد معدنی باشد. اطمینان از قرارگیری میزان کافی این عناصر میتواند سلامت موها را تضمین نماید. در ادامه با برخی از مؤثرترین منابع غذایی آشنا خواهیم شد:
کره بادامزمینی
این خوراکی لذیذ حاوی طیف گستردهای از مواد غذایی ضروری مانند پروتئین، چربیهای سالم و ویتامینهای ضروری است. همچنین ویتامین E موجود در کره بادامزمینی میتواند به ضخامت و براق ماندن موها کمک شایانی کند.
نارنگی و مرکبات
ویتامین C موجود در نارنگی و مرکبات، ضمن تقویت سیستم ایمنی بدن به جذب بهتر آهن نیز کمک میکند. وجود مقادیر کافی ویتامین C میتواند به افزایش طبیعی سطح کلاژن بدن نیز کمک کند.
ماهی سالمون
این ماهی منبعی غنی از اسیدهای چرب امگا 3 است. ای ماهی برای سلامت عمومی بدن و بهویژه برای موها، فواید بسیاری دارد. برای اطمینان از سلامت موهای خود به مصرف امگا 3 توجه داشته باشید.
اسفناج
اسفناج منبعی غنی از املاح معدنی و مواد مغذی است که میتواند برای موها و سلامت کلی بدن بسیار مفید باشد. این گیاه علاوه بر آهن و منیزیم، حاوی مقادیر بالایی از ویتامین D و C است.
تخممرغ
تخممرغ سرشار از پروتئین است. این ماده غذایی با بهرهمندی از موارد زیر به سلامت موها کمک شایانی مینماید:
- کولین
- ویتامین B و بیوتین
- ویتامین A
- ویتامین D
سایر مواد غذایی
سایر مواد غذایی مفید برای بهرهمندی از موهایی سالم عبارتند از:
گوشت قرمز | مرغ و جگر |
میوه گواوا | پنیر و لبنیات و ماست یونانی |
کلم و کلم بروکلی | سویا، لوبیا و عدس |
غلات کامل | آجیلها |
بلغور جو دو سر | برنج قهوهای |
توتفرنگی و بلوبری | گوجه و سیبزمینی پخته |
بهترین شامپو برای ریزش مو
چنانچه در طول مطلب خواندیم، ازآنجاییکه علل ریزش مو در افراد مختلف متفاوت است، برای تشخیص علت این عارضه ابتدا باید با متخصصین پوست و مو مشورت حاصل شود. برای کاهش ریزش مو نیز شامپوهای مختلفی به بازار عرضه شده است؛ اما باید توجه داشت که هریک از این محصولات برای وضعیتهای مختلف پوست و مو کاربرد دارند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
نازک شدن مو و ریزش موها میتواند به صورت مقطعی، تدریجی و یا ناگهانی رخ بدهد. بسیاری از مطالب به مسئله بالا رفتن سن، دوران بارداری، یائسگی و عوامل وراثتی اشاره داشتهاند؛ اما باید توجه داشت که این عارضه میتواند در هر سنی رخ بدهد. دلیل ریزش مو هر چه که باشد، بهمحض مواجهه با علائم آن باید به متخصصین مجرب پوست و مو مراجعه صورت گیرد؛ زیرا در صورت تشخیص این عارضه در مراحل اولیه، مراحل درمانی آسانتر، متنوعتر و کمهزینهتری وجود خواهد داشت.
در طول این مقاله با علائم ریزش مو و نشانههای آن آشنا شدیم؛ لذا اگر در طی روز با ریزش بیش از 50 الی 100 تار مو مواجه شدید، در اولین فرصت با متخصصین مربوطه در ارتباط باشید و از هرگونه درمان خودسرانه خودداری کنید.
سوالات متدوال
آیا چربی موی سر به ریزش مو تبدیل میشود؟
افزایش سطح چربی موها میتواند سلامت موها را با خطر مواجه سازد. چربی بیشازحد، آلودگیها را جذب کرده و باعث ایجاد شوره سر میشود. چنانچه چربی منافذ ریشه موهای سر را ببند، میتواند موجبات ریزش مو را فراهم آورد.
آیا استفاده از سشوار باعث ریزش مو میشود؟
اعمال حرارت بالا توسط سشوار و اتوی مو به موها آسیب رسانده و موجبات نازک شدن و ریزش مو را فراهم میآورد. برای اجتناب از این مسئله، میبایست استفاده از لوازم حرارتی را به حداقل رسانید.
آیا کاهش ناگهانی وزن موجب ریزش مو میشود؟
کاهش ناگهانی وزن میتواند سلامت عمومی بدن را به خطر انداخته و به ریزش مو منجر شود. معمولاً این نوع از ریزش موقتی بوده و براثر یک عمل جراحی یا یک رژیم غذایی سختگیرانه بروز مینماید.
ریزش موی پس از زایمان تا چه مدت ادامه دارد؟
ریزش موی ناشی از بارداری، عمدتا پس از زایمان آغاز میگردد. این نوع از ریزش مو ناشی از تغییرات هورمونی است. ریزش مو و ابرو ناشی از بارداری میتواند تا یک سال پس از تولد نوزاد ادامه پیدا کند.
این موهای ریخته شده ناشی از شیمیدرمانی رشد خواهد کرد؟
میزان ریزش مو ناشی شیمیدرمانی ارتباط مستقیمی با نوع داروی بهکاررفته، طول درمان و نوع واکنش بدن فرد بیمار دارد. این نوع از ریزش معمولاً به صورت موقتی رخ داده و موهای ریخته شده تا 1 سال پس از اتمام دوره درمان مجدداً رشد میکنند.
آیا سطح بالای هورمون پرولاکتین میتواند باعث ریزش موی سر و ابرو شود؟
تغییرات هورمونی در بدن افراد میتواند موجبات ریزش مو را فراهم آورد. سطوح بالای پرولاکتین، عدم توازن هورمونهای LH و FSH و افزایش سطح تستوسترون میتواند ریزش مو را تشدید کند. هر یک از این مسائل نیاز به درمان مناسب خود دارند.
آیا با درمان سندروم پلی کیستیک تخمدان موها مجدداً رشد خواهند کرد؟
موهایی که براثر سندروم پلی کیستیک دچار ریزش میشوند، به خودی خود رشد نمیکنند. با مراجعه به متخصصین مجرب و روشهای درمانی مناسب میتوان این نوع از ریزش را کنترل و درمان نمود.
ریزش مو از چه کسانی به ارث میرسد؟
به عقیده متخصصین پوست و مو، ریزش مو ژنتیکی میتواند از هر دو والدین به فرزند منتقل گردد. عارضه طاسی و آلوپسی ارثی میتواند ناشی از ژنهای پدر یا مادر باشد. چنانچه در میان وابستگان درجه اول عارضه طاسی وجود داشته باشد، ریسک ابتلا به این عارضه بیشتر خواهد بود.
ریزش مو ارثی از چند سالگی شروع میشود؟
این نوع از ریزش در افراد مختلف با سنین متفاوتی مشاهده میشود. طیف گستردهای از مبتلایان به آلوپسی آندروژنتیک در سنین بالای 50 سال به سر میبرند. 20 درصد افراد در سنین بیستسالگی و 30 درصد نیز در سن 30 سالگی با این عارضه مواجه میشوند.
کمبود کدام ویتامین باعث ریزش مو میشود؟
ویتامین B5 یا همان بیوتین یکی از مهمترین عناصر برای سلامت ریزش موها به شمار میآید. کمبود این عنصر باعث میشود که سلولهای خونی کمتری تولید شده و درنتیجه موجبات ریزش مو فراهم آید. علاوه بر این، ویتامینهایی مانند A، C،D و کمبود فولیک اسید نیز میتواند ریزش مو را تشدید کند.
کمبود چه ویتامینی باعث ریزش مو در کودکان میشود؟
کودکان نیز برای برخورداری از یک سیستم عصبی قوی و فولیکولهای موی مستحکم به ویتامین B نیاز دارند. ویتامین B5 و B7 نیز نقش عمدهای در سلامت موها ایفا میکنند. علاوه بر این، تغذیه کودکان باید حاوی ویتامین E و C نیز باشد.
ریزش مو در کودکان تا چه حد طبیعی است؟
بسیاری از کودکان زیر یکسال مقدار زیادی از موهای خود را از دست میدهند. این امر ناشی از تغییرات هورمونی بوده و به صورت موقتی رخ میدهد. چنانچه کودک در سنین 1 الی 5 سالگی با ریزش گسترده مو مواجه شود، امری نگرانکننده تلقی شده و باید سریعاً به متخصصین مراجعه شود.