دلایل ریزش مو در بارداری و دوران شیردهی

ریزش مو در دوران بارداری و شیردهی و درمان آن

همه ما در طول روز میزان مشخصی از موهای خود را به  هنگام شستشو یا شانه کردن از دست می‌دهیم که این پدیده فرایندی کاملا طبیعی است. در طول دوران بارداری نیز به دلیل تغییر سطوح هورمونی بدن و نیز تغییرات جسمی برخی افراد شاهد براقی و افزایش ضخامت مو می‌شوند در حالیکه برخی دیگر دچار ریزش مو ناشی از بارداری می‌شوند و این مشکل حتی تا زمان‌های پس از زایمان و دوران شیردهی نیز ادامه می‌یابد. در ادامه مطلب قصد داریم به علت ریزش مو زنان باردار و نیز راه‌های جلوگیری از ریزش مو بارداری بپردازیم پس با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.

دلایل ریزش مو در بارداری

از آنجائیکه در طول بارداری، سطح استروژن افزایش می‌یابد. در بیشتر مواقع، استروژن چرخه ریزش موی طبیعی بدن شما را نیز کند می‌کند. پس می‌توان گفت افزایش سطح استروژن ناشی از بارداری اثرات مثبتی در چرخه رشد مو داشته و حتی از ریزش مو نیز جلوگیری می‌کند ولی عوامل دیگری می‌توانند به دلیل بارداری دچار تغییراتی شده و باعث ریزش مو ناشی از بارداری گردد.

ریزش مو در بارداری

تغییرات هورمونی

تغییرات ناگهانی هورمونی در اوایل بارداری برای برخی از زنان، باعث تلوژن افلوویوم (TE) می‌شود که به ریزش مو ناشی از استرس نیز معروف است. در واقع در این فرایند در پاسخ به شوک، ضربه یا استرس، بدن 30 درصد یا حتی میزان بیشتری از موها را در مرحله ریزش قرار می‌دهد که این خود می‌تواند ریزش موی روزانه شما را از 100 تار به 300 تار برساند. ولی بهتر است نگران این قضیه نباشید چرا که معمولاً ظرف چند ماه خود به خود برطرف می‌شود.

وجود مشکل اساسی در سلامتی

حین بارداری بروز برخی مشکلات مربوط به سلامتی از جمله دیابت بارداری، فشار خون بالا، استفراغ بارداری، عدم تعادل هورمونی، کمبود ویتامین می‌توانند باعث تلوژن افلوویوم  شوند.

مشکلات تیروئید

داشتن بیماری‌های تیروئیدی مانند کم‌کاری تیروئیدو پرکاری تیروئید در مادر باردار می‌توانند باعث ریزش مو شوند.

کمبود آهن

بارداری خطر کم خونی فقر آهن را افزایش می‌دهد. سطوح پایین آهن به این معنی است که شما گلبول‌های قرمز کافی برای حمل موثر اکسیژن در بدن خود ندارید. این باعث ریزش و نازک شدن مو می‌شود.

دلایل ریزش موی ابرو در بارداری

ریزش مو ناشی از بارداری ممکن است به دلیل نوسانات شدید در هورمون‌ها در زنان باردار رخ دهد که در افراد مختلف اثرات متفاوتی به جا می‌گذارد.  در دوران بارداری، افزایش سطح استروژن به طور طبیعی چرخه مو را کند می‌کند. این بدان معناست که فولیکول‌های مو با سرعت کمتری ریزش می‌کنند و در نتیجه ممکن است برخی از زنان موهای پرپشت‌تری را در دوران بارداری تجربه کنند از طرفی فولیکول‌های مو چربی کمتری (سبوم) تولید می‌کنند که باعث می‌شود موها ظاهری براق‌تر داشته باشند.

از سوی دیگر یکی از دلایل شکننده شدن موها، افزایش سطح پروژسترون در این دوران است. پروژسترون در دوران بارداری به مقدار زیاد ترشح می‌شود که می‌تواند باعث شکننده شدن موها شود. به دلیل افزایش شکنندگی مو، احتمال شکستگی مو از ریشه بیشتر است که می‌تواند باعث ریزش مو شود. علت ریزش مو زنان باردار ممکن است به کمبود انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی بدن مادر نیز ارتباط داشته باشد.

راهکارهای کنترل ریزش موی سر و ابرو در بارداری

برای داشتن موهای سالم و یا کاهش ریزش مو در دوران بارداری و بعد از زایمان می‌توانید چند کار زیر را انجام دهید:

  1. برای اطمینان از تعادل مناسب هورمون‌ها با پزشک خود مشورت کنید.
  2. از به‌کار بردن انواع لوازم آرایشی و لوازم بستن مو از جمله کش‌های سفتی که می‌توانند موهای شما را کشیده و تحت فشار قرار دهند، خودداری کنید.
  3. از یک رژیم غذایی سرشار از میوه‌ها و سبزیجات استفاده کنید که حاوی فلاونوئیدها و آنتی‌اکسیدان‌هایی هستند که می‌توانند از فولیکول‌های مو محافظت کرده و رشد مو را تقویت کنند.
  4. از شامپوها و نرم کننده‌های حاوی بیوتین و سیلیس استفاده کنید.
  5. مو وقتی خیس است شکننده است، پس با موهای خود به ویژه در زمانهایی که خیس هستند با ملایمت برخورد کنید.
  6. از شانه زدن موهای خود با شانه‌های با دندان‌های ظریف خودداری کنید.
  7. اگر نیاز به استفاده از سشوار دارید، از حالت خنک آن استفاده کنید.
  8. از قرارگیری در معرض تابش مستقیم آفتاب خودداری کنید زیرا نور خورشید باعث شکننده شدن و خشکی ریشه موها می‌شود.
  9. از آنجائیکه پروسه بارداری یکی از دوران پر استرس برای مادران است. بنابراین کنترل استرس یکی از راههایی است که تاثیر بسزایی در کاهش ریزش موی ناشی از بارداری خواهد داشت. با انجام مدیتیشن تا حدود زیادی می‌توانید جلوی ریزش مو را بگیرید.
  10. رژیم غذایی خود را با مواد مغذی زیر تکمیل کنید:
  11. ویتامین B کمپلکس
  12. بیوتین
  13. ویتامین سی
  14. ویتامین E
  15. روی

در رابطه با دوز مناسب مواد مغذی ذکر شده حتما قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.

علت ریزش مو در دوران شیردهی

با تولد نوزاد (و تغییرات هورمونی همراه با تولد)، تعداد بیشتری از موها نسبت به حالت طبیعی وارد فاز استراحت می‌شوند. از آنجایی که مرحله استراحت با ریزش مو (و رشد مجدد) دنبال می‌شود، پس از پایان مرحله استراحت، تازه مادران ریزش موی بیشتر از حالت عادی را تجربه خواهند کرد. علاوه بر تغییرات هورمونی ناشی از تولد، مواد مغذی و ویتامین‌های بدن مادر نیز با شیر دادن به نوزاد کاهش یافته و باعث مشکل ریزش مو در زنان شیرده می‌شود. ریزش بیش از حد مو می‌تواند ناشی از بیماری‌های رایج و قابل درمان پس از زایمان مانند کم‌کاری تیروئید (هورمون کم تیروئید) یا کم خونی ناشی از فقر آهن نیز باشد.

ریزش مو ناشی از شیردهی تا کی ادامه دارد؟

ریزش مو پس از زایمان معمولاً در حدود سه ماه پس از تولد شروع می‌شود. اکثر زنان در عرض شش ماه یا بین 6 تا 12 ماه پس از تولد به چرخه معمول رشد موهای خود باز می‌گردند.

آیا ریزش مو در بارداری طبیعی است؟

هر چند ریزش مو در دوران بارداری مشکل شایعی نیست و همه زنان باردار آن را تجربه نمی‌کنند ولی یک فرایندکاملاً طبیعی است، به خصوص زمانی که به تغییرات هورمونی یا شرایط خاص سلامت مربوط باشد. رشد مو باید با گذشت زمان یا با درمان علت ریزش مو زنان باردار مجدداً از سر گرفته شود. ریزش مو پس از بارداری حدود چهار ماه پس از زایمان به اوج خود می‌رسد.

درمان موثر ریزش مو بعد از زایمان

در حالی که ممکن است جلوگیری از ریزش مو بارداری و پس از زایمان غیرممکن باشد، ولی شما می‌توانید شدت ریزش مو خود را با پیروی از برخی دستورالعمل‌ها به میزان قابل توجهی کاهش دهید. کاهش میزان استرس و تعدیل رژیم غذایی و استفاده از رژیم غنی از پروتئین، فلاونوئیدها و آنتی‌اکسیدان‌ها، اسیدهای چرب ضروری (به ویژه اسیدهای چرب امگا 3)، ویتامین A، ویتامین B-6، ویتامین B-12، بیوتین، ویتامین C و ویتامین E دو مورد از چندین روش درمان ریزش مو بعد از زایمان است. از سایر روش‌هایی که می‌تواند تا حدودی در کاهش ریزش موی خانم‌ها پس از زایمان موثر واقع شود می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. مصرف مکمل‌ها و ویتامین‌ها را در کنار داشتن یک رژیم غذایی متعادل ادامه دهید.
  2. هنگام شستن، برس زدن و حالت دادن به موهای خود بسیار ملایم باشید.
  3. سعی کنید از بستن مدل موهای تنگ که به پوست سر و موهای شما فشار وارد می‌کند خودداری کنید.
  4. با مشورت گرفتن از راهنمایی‌های یک مشاور پوست شامپوی مناسب موهای خود را انتخاب کنید.

درمان خانگی ریزش مو پس از شیردهی

روش‌های خانگی متعددی برای درمان ریزش مو ناشی از بارداری و شیردهی وجود دارد که در زیر به چند مورد از آنها اشاره می‌کنیم:

  1. هفته‌ای دو بار موهای خود را با انواع روغن‌های طبیعی چون روغن زیتون، روغن بادام و … به آرامی ماساژ دهید.
  2. شامپوی مناسب با پوست و موهای خود انتخاب کنید.
  3. چند دانه شنبلیله را خیسانده و آب آن و یا آسیاب شده آن را به پوست سر خود بمالید و پس از 20 دقیقه بشویید. گفته می‌شود شنبلیله برای درمان ریزش مو ناشی از شیردهی و بارداری عالی است.
  4. کشک یک نرم‌کننده عالی برای مو است که فواید بی‌شماری دارد. ماساژ منظم کشک روی پوست سر و مو باعث تقویت فولیکول‌های مو می‌شود و به آنها کمک می‌کند تا درخشندگی از دست رفته خود را به دست آورند.
  5. از سفیده دو عدد تخم مرغ استفاده کنید و مقداری روغن زیتون به آن اضافه کنید. خوب مخلوط کرده و به پوست سر خود بمالید و بگذارید نیم ساعت بماند، سپس با شامپو شستشو دهید.
  6. جوشاندن برگ‌های چریش و استفاده از این آب چریش برای شستن موها یکی از درمان‌های خانگی شگفت‌انگیز برای ریزش و رشد مجدد مو است.
  7. استفاده از انواع ماسک موهای خانگی نیز به طور موثری می تواند در بهبود ریزش مو ناشی از بارداری و شیردهی مفید واقع شود. از انواع ماسک موهای خانگی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

درمان موثر خانگی ریزش مو بارداری

ماسک مو آووکادو

یک آووکادوی رسیده را خوب له کنید و یک قاشق غذاخوری شیر نارگیل به آن اضافه کنید. آن را روی پوست سر بمالید و بگذارید خشک شود سپس شستشو دهید.

ماسک مو پیاز

پیاز سرشار از گوگرد است که به عنوان یک درمان ریزش مو در خانه کمک می‌کند. با چرخ کردن مقداری پیاز خرد شده خمیر درست کرده و با ماساژ روی تمام موها و پوست سر بمالید بعد از 20 دقیقه شستشو دهید.

ماسک موی شیر و عسل

عسل دارای کراتین است که با تقویت مو از شکستگی و ریزش مو ناشی از بارداری جلوگیری می‌کند. 2 قاشق غذاخوری عسل را با 4 قاشق غذاخوری شیر مخلوط کرده و آن را روی پوست سر بمالید و اجازه دهید 15 دقیقه خیس بخورد سپس به آرامی بشویید.

معرفی درمان پزشکی ریزش مو بعد از زایمان

علاوه بر روش‌های درمان خانگی برای جلوگیری از ریزش مو بارداری و پس از زایمان برخی روش‌های پزشکی موثر نیز وجود دارند که با بهره‌گیری از آن‌ها می‌توان تا حدود زیادی این مشکل را بهبود بخشید. از جمله درمان‌های پزشکی می‌توان مزوتراپی مو و نیز PRP یا پلاسمای غنی از پلاکت را نام برد. مزوتراپی روشی است که در آن با تزریق برخی مواد مغذی، ویتامین‌ها، مواد معدنی و مسدودکننده‌های DHT (دی هیدروتستوسترون) به مزودرم می‌توان جلوی ریزش مو ناشی از بارداری را تا حدود زیادی کاهش داد.

پی آر پی نیز یک روش پزشکی کاملا طبیعی و غیرجراحی برای درمان ریزش مو ناشی از بارداری است. در پلاسما درمانی ریزش مو با استفاده از خون خود بیمار و فاکتورهای رشد فعال موجود در آن از جمله فاکتور رشد اندوتلیال عروقی، فاکتور رشد مشتق از پلاکت، فاکتور رشد اپیدرمی درمان می‌شود. فاکتورهای رشد می‌توانند با کاهش انقباض فولیکول‌های مو، جریان خون به پوست سر و فولیکول‌های مو را افزایش داده و رشد جدید سلول‌ها را تحریک کنند. پی آر پی به حفظ فولیکول‌های مو در فاز رشد (فاز آناژن) کمک می‌کند و باعث می‌شود موها ضخیم‌تر و بلندتر شوند.

ویتامین برای ریزش مو در شیردهی

برخی از مواد مغذی ضروری وجود دارد که مادران شیرده باید مطمئن شوند که روزانه آنها را دریافت می‌کنند این مواد مغذی شامل موارد زیر می‌باشند.

  1. کلسیم
  2. اسید فولیک
  3. ید
  4. اهن
  5. سلنیوم
  6. ویتامین A
  7. ویتامین B6
  8. ویتامین B12
  9. ویتامین سی
  10. ویتامین دی
  11. DHA – دوکوزاهگزانوئیک اسید، نوعی چربی امگا 3

درمان ریزش مو در بارداری و شیردهی

این ویتامین‌ها و مواد مغذی با تحریک رشد سلول‌های جدید در سراسر بدن در رشد موها نیز می‌توانند موثر واقع شوند.

منابع: greatisthairmdindia

امتیاز شما به این مطلب
نوشتهٔ پیشین
آر اف فرکشنال (RF Fractional) – اثرات آن بر جوانسازی پوست صورت
نوشتهٔ بعدی
لیزر اسکارلت صورت و نکات مراقبتی مهم بعد از آن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

مطالب پربازدید