اگر جزو افرادی هستید که برنامههای ورزشی دقیقی دارید و قصد دارید تا عمل کاشت مو انجام دهید، ممکن است برایتان این سؤال پیش آید که آیا فعالیت ورزشی بعد از کاشت مو امکانپذیر است؟ شاید برخی افراد تصور کنند به علت تأثیر ورزش بر رشد و تقویت مو، ممکن است حتی نیاز باشد تا ورزش بعد از کاشت مو به برنامه فرد اضافه شود. از طرفی فعالیتهای سنگین هم باعث میشوند تا کاشت مو دچار آسیب شود. از این رو باید تأثیر ورزش را در زمانهای مختلف پس از ایمپلنت مو، مورد بررسی قرار دهید.
تأثیر ورزش بر رشد و تقویت مو
ابتدا بهتر است که تأثیر ورزش را بر روی سلامت و تقویت مو مورد بررسی قرار دهید. در حالت معمول، تأثیر ورزشهای معمول بر رشد و تقویت مو بسیار زیاد است و باعث میشود تا مو حالت درخشان و پرپشتی داشته باشد. به خصوص برای افرادی که ورزش را به صورت منظم انجام میدهند. یکی از دلایل مهمی که ورزش میتواند باعث تقویت مو شود، گردش خونی است که فعالیتهای ورزشی در قسمتهای مختلف بدن ایجاد میکنند. در این صورت فولیکولهای مو تغذیه بهتری خواهند داشت و وظایف خود را بهتر انجام میدهند و بدین صورت رشد مو افزایش مییابد.
از طرفی هنگامی که برنامه ورزشی منظمی دارید، شکسته شدن پروتئینها در بدن باعث میشوند تا این مواد به بدن و مو برسند. با توجه به اینکه درصد اعظمی از ساختار مو را پروتئین تشکیل میدهد، ورزش میتواند اثر مثبتی بر روی رشد مو و تقویت آن داشته باشد؛ زیرا مواد مغذی، اکسیژن و آنتیاکسیدانهای مختلف با گردش خون به صورت پیوسته به فولیکولهای مو و پوست سر میرسند و باعث تقویت فولیکولهای مو خواهند شد.
اما این مسئله ممکن است در زمانی که کاشت مو انجام دادهاید، کمی مشکل آفرین باشد. از این رو بهتر است که انواع فعالیتهای ورزشی و تأثیر بر کاشت مو را مورد بررسی قرار دهید تا پس از عمل پیوند مو بدانید که چگونه باید فعالیتهای خود را انجام دهید.
مطالب بیشتر: ریزش مو بعد از کاشت مو
مراحل کاشت مو در افراد ورزشکار
بسیاری از ورزشکاران و افراد مشهور تحت عمل کاشت مو قرار گرفتهاند و بسیاری دیگر در فکر انجام این متد شگفت انگیز میباشند. ورزشکارانی که کاندید کاشت مو هستند باید ریزش موی محسوس همراه با رشد موهای سالم در پشت و کنارههای سر داشته باشند تا بهعنوان مناطق اهدا کننده (بانک مو) انتخاب شوند. اما سوالی که ممکن است برای ورزشکاران پیش بیاید این است که آیا مراحل و روش کاشت مو برای آنها با دیگران متفاوت است؟ جواب این سوال منفی است؛ در واقع مراحل پیوند مو برای ورزشکاران و افراد غیر ورزشکار به یک منوال است و به شرح زیر میباشد:
- مرحله 1: پزشک بعد از انتخاب محل بانک مو و رسم خط رویش مو بر روی منطقه طاسی با ماژیک، شروع به بیحس کردن سر متقاضی میکند.
- مرحله 2: پزشک با استفاده از یک ابزار لوله مانند، گرافتهای مو را از محل اهدا کننده برمیدارد تا در ناحیه ای که جایگزینی مو مورد نظر است قرار داده شود. این مرحله بسته به نوع روش انتخابی پیوند متفاوت است. به عنوان مثال برای کاشت موی FUT، گرافتها به صورت یکجا و نواری شکل از پشت سر برداشته میشوند اما در روش FUE، هر گرافت به صورت جداگانه از پشت یا کناره سر استخراج میگردد.
- مرحله 3: در صورتی که کاشت مو به روش FUT انجام گیرد، در این مرحله فولیکولهای مو از یکدیگر جدا شده و زیر میکروسکوپ از بابت ضخامت و مقاومت و دیگر ویژگیهای ظاهری بررسی و پالایش میشوند.
- مرحله 4: شیارهایی در منطقه طاس سر ایجاد میشود (همسو با رویش دیگر موهای طبیعی فرد) و سپس فولیکولها در این نواحی با فواصل مشخص کاشته میشوند. انتخاب این فواصل بسیار مهم و است و در پرتراکم و طبیعی نشان داده شدن نتایج کار بسیار حائز اهمیت میباشد.
عوارض ورزش شدید بعد از کاشت مو چیست
انجام کار سنگین بعد از کاشت مو احتمال آسیب رساندن یا از بین بردن پیوند را افزایش میدهد. بنابراین تقریباً 10-7 روز استراحت بعد از ایمپلنت مو به روش FUE و 15 روز برای متد FUT ضروری است. اسکارها و زخمها معمولاً حدود یک هفته طول میکشد تا بهبود یابند و حدود دو هفته طول میکشد تا پیوندها جایگیر و ثابت شوند. به همین دلیل است که قبل از این دوره، بلند کردن اجسام سنگین یا انجام تمرینات شدید میتواند گرافتها را از جای خود خارج کند و برای جلوگیری از این اتفاق، بهتر است به طور کامل از ورزش خودداری نمایید. در صورت لزوم، میتوانید به فعالیتهای سبک مانند یوگا بپردازید. در صورتی که این اخطارها را نادیده بگیرید ممکن است عوارض زیر در انتظارتان باشند:
- ایجاد عفونت
- پوسته پوستههای شدید در سر
- خروج چرک از اطراف محلهای پیوند و بانک مو
- درد، خارش و تورم پوست سر
- التهاب فولیکولهای مو (فولیکولیت)
- خون ریزی گسترده یا خفیف
- از دست دادن حس در اطراف محلهای تحت جراحی
- قابل مشاهده شدن نواحی بر روی سر که موهایش با موهای اطراف آن از لحاظ ظاهری مطابقت ندارد یا به طور محسوسی نازکتر هستند
آیا فعالیتهای ورزشی سنگین روی موهای کاشته شده تاثیر منفی دارد ؟
انجام فعالیتهایی مثل ورزش بدنسازی بعد از کاشت مو میتوانند از طریقی که در بالا ذکر شد بر روی نتیجه ایمپلنت موی افراد تاثیر منفی بگذارد. فعالیتهای ورزشی منجر به افزایش جریان خون در ناحیه سر میشود و میتواند موجب از بین رفتن فولیکول ناحیه مورد نظر گردد. همچنین داشتن تکاپو و جنبش طولانی مدت و سخت میتواند موجب عرق کردن کف سر شود که به نوبه خود منجر به بروز عفونت و بازهم تهدید سلامت و بقای فولیکولها می گردد.
برنامه ورزشی بعد از کاشت مو
اگر در مراکز معتبر برای کاشت مو اقدام کرده باشید، برنامه منظمی برای مراقبتهای پس از پیوند مو به شما ارائه میشود. در کلینیک پوست و مو رز برنامه دقیقی برای بیمار تنظیم میشود تا بداند که چه کارهایی را باید انجام دهد و از انجام چه کارهای پرهیز کند. دکتر رضا روحانی به عنوان یکی از بهترین پزشکانی که سالهاست در زمینه پیوند مو فعالیت داشته است، نکاتی را برای نحوه صحیح ورزش پس از کاشت مو و زمان برگشتن به فعالیتهای ورزشی عنوان میکند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
در اصل میتوان زمان بعد از کاشت مو را به بازههای زمانی مختلفی تقسیم کرد. انواع فعالیتهای ورزشی و تأثیر آن را در این بازههای زمانی باید در نظر داشته باشید. اگر میخواهید بدانید که تا چه مدت پس از کاشت مو نباید ورزش کرد، باید با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید.
· هفته اول پس از کاشت مو
در این هفته هیچ فعالیتی نباید انجام گیرد. حتی فعالیتهای معمول نیز باید به حداقل کاهش پیدا کند. از خم کردن بیش از حد سر نیز باید جلوگیری کرد و از پیادهرویهای بی مورد در فضای خانه پرهیز کنید. پس میبینید که اصلاً نباید سراغ فعالیتهای ورزشی در این بازه زمانی بروید.
· هفته دوم بعد از کاشت مو
از هفته دوم به بعد، تقریباً میتوانید شروع به فعالیتهای ورزشی سبک مانند یوگا و یا پیاده روی آرام کنید. البته باید دقت داشته باشید که هرگونه ورزشی که باعث افزایش فشار خون و یا تعریق شود، میتواند ایجاد سوزش در قسمتی شود که کاشت مو انجام شده است.
· ۴۵ روز پس از کاشت مو
از نظر دکتر رضا روحانی که تجربه بالایی در پیوند مو دارد، ورزشهای سنگین را حداقل تا ۴۵ روز بعد از عمل پیوند مو به تعویق اندازید. فعالیتهای ورزشی مانند وزنهبرداری و بدنسازی که تعرق زیادی را به همراه دارد و فشار خون را به شدت بالا میبرند، میتوانند فشار بالایی روی گرافتهای کاشته شده و فولیکولهای مو وارد کنند. پس باید این فعالیتهای ورزشی را ۴۵ روز تا دو ماه به تعویق بیندازید.
شما میتوانید پس از اینکه پیوند مو را انجام دادید، دستورالعملهای لازم را از پزشک خود در این زمینه دریافت کنید؛ به خصوص اگر جزو افرادی ورزش دوست هستید و برنامههای ورزشی منظمی دارید.
مطالب بیشتر: داروهای بعد از کاشت مو
انواع فعالیتهای ورزشی و تأثیر آن بر کاشت مو
تقریباً میتوان گفت که اثر ورزش بر کاشت مو در دورههای مختلف متفاوت است. همانطور که گفته شد، هرچه به زمان کاشت مو نزدیکتر باشید، باید از انجام دادن فعالیتهای ورزشی خودداری کنید. به خصوص ورزشهایی که سنگین هستند و احتمال افزایش فشار خون را به همراه دارند. پس باید انواع فعالیتهای ورزشی و تأثیر بر کاشت مو را در آنها بدانید.
اگر دوران نقاهت پس از کاشت مو را به پایان رساندهاید، حدود یک هفته تا ۱۰ روز پس از آن، انجام دادن ورزشهایی مانند پیاده روی که آرام و بدون فعالیت زیادی است، میتواند بر روی نتیجه کاشت حتی تأثیر مثبت هم بگذارد اما قبل از آن تأثیر آن منفی خواهد بود.
مطالب بیشتر: بهترین دکتر کاشت مو در تهران
اطلاعات لازم برای مراقبتهای بعد از کاشت مو
نحوه صحیح ورزش پس از کاشت مو میتواند به شما کمک کند تا نه تنها استایل بدنی خود را حفظ کنید بلکه پروسه پیوند مو را نیز با موفقیت به پایان ببرید. دکتر رضا روحانی پس از پیوند مو، فعالیتهای ورزشی را در صورت نیاز به بیمار به ارائه میدهد تا بتواند آرامآرام فعالیتهای خود را از سر بگیرد.
کلینیک پوست و مو رز یکی از کلینیکهای معتبری است که پیوند مو را سالهاست انجام میدهد. از این رو مراقبتهای قبل و بعد از کاشت مو را کاملاً در اختیار مراجعه کننده قرار میدهد. اطلاعات لازم برای مراقبتهای بعد از کاشت مو و انجام فعالیتهای ورزشی جزو دستورالعملهای است که پس از دریافت این خدمات به مراجعه کننده ارائه شده تا بتوانند برنامه دقیقی برای فعالیتهای خود داشته باشد. از طرفی فعالیتهای نامناسب برای تخریب فولیکولهای مو را نداشته باشد.
مطالب بیشتر: نتایج کاشت مو بعد از سه ماه