عوامل متعددی در ریزش مو بانوان و آقایان مداخلهگر هستند. مواردی مانند سبک زندگی، رژیم غذایی، کمبود مواد معدی، برخی داروها، استرس، بیماری، آلودگی و ژنتیک ازجمله مهمترین عوامل ریزش مو به شمار میروند.
مصرف مواد مغذی و پیروی از رژیم مناسب در جلوگیری از ریزش مو، سالم نگهداشتن مو و پوست سر نقش موثری را ایفا میسازد. با پیروی از رژیم غذایی سرشار از سبزیجات و میوهجات ممکن است بتوانید ریزش مو را کند کنید. برخی از مواد معدنی و ویتامینهای موثر وجود دارند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم داشت.
میوه هایی برای جلوگیری از ریزش مو
پیروی از یک رژیم غذایی صحیح و مصرف میوهجات میتواند به بهبود رویش موها کمک کند. در این راستا از سوی متخصصین پوست و مو توصیه شده است که رژیم غذایی مناسبی را رعایت کنید. مصرف میزان کافی ویتامینها میتواند به متابولیسم بدن کمک کرده و در نتیجه روند ریزش موها را کند.
موها برای تغذیه مناسب به ویتامینهای مختلفی مانند ویتامین E، زینک، بیوتین، ویتامین C، سلنیوم، آهن، ویتامین A، ویتامینهای گروه B و ویتامین D احتیاج داشته که بهوفور در میوهها و سبزیجات قابلرؤیت هستند. در ادامه به فهرستی از میوههای حاوی این منابع اشاره خواهیم داشت.
- سیب: این میوه شگفتانگیز انسان را از بسیاری از بیماریهای پوست و مو نجات میدهد. پوست سیب نیز سرشار از فیبر و ترکیبات فنلی است. سیب یک منبع غنی از ویتامینها و آنتیاکسیدانها به شمار رفته که برای سلامت مو ضروری هستند.
- هویج و سیبزمینی شیرین: ویتامین A موجود در هویج و سیبزمینی شیرین به سلامت و رشد موها کمک شایانی میکند. سیبزمینی شیرین نیز دارای بتاکاروتن بوده که قابلیت تبدیل به ویتامین A در بدن را دارا است.
- پرتقال: نیز منبع غنی دیگری از ویتامین A محسوب میشود که برای داشتن موهای براق و سالم موثر است. این میوه منبعی غنی از آنتیاکسیدانها، منیزیوم، فیبر و سایر مواد معدنی است.
- توتفرنگی: نیز سرشار از مواد مغذی است. این میوه سرشار از سیلیس است که به عنوان عنصر اصلی درمان ریزش مو و تحریک رویش مو عمل میکند. همچنین این میوه حاوی ویتامین B و C نیز بوده که به تقویت مو کمک میکنند.
- موز: این میوه حاوی پتاسیم، فیبر، ویتامین B، پکتین و مواد معدنی دیگر بوده که برای سلامتی مو ضروری هستند. مواد معدنی این میوه به حفظ ضخامت مو و ریزش مو نیز کمک شایانی میکنند.
برای ریزش مو چه قرصی بخوریم؟
در کنار تبعیت از سبک زندگی و رژیم غذایی سالم، موارد دیگری نیز وجود دارند که به بهبود رویش موها کمک میکنند. در این راستا استفاده از برخی داروهای موضعی و قرصها نیز رایج است. بدیهی است که نمیتوان تنها یک محصول را به عنوان بهترین داروی ریزش مو معرفی نمود؛ چراکه هرکدام از داروها و قرصهای موجود برای طیف خاصی از مبتلایان به ریزش مو بهترین کارایی را دارند. در ادامه به فهرستی از موثرترین و متداولترین داروهای کنترل ریزش مو اشاره خواهیم داشت.
- کپسول هیرویت: این داروی خوراکی منبعی غنی از ویتامینها، مواد معدنی و اسیدهای آمینه ضروری برای رشد مو بوده و مصرف آن موهایی لطیف، پرپشت و زیبا را به ارمغان میآورد. این دارو حاوی ویتامینهای گروه B، زینک، آهن، مخمر، کولین، السیستئین ومتیونین است. ترکیبات این دارو به درمان ریزش مو ناشی از اضطراب، استرس و کمبود ویتامینها کمک میکند.
- قرص فیتو فانر: که بهعنوان یک مکمل کاملا طبیعی برای افزایش چرخه رشد مو و تقویت آن شناخته میشود. این قرص سرشار از اسیدهای چرب، ویتامینها، املاح معدنی و آنتیاکسیدانهای موردنیاز بدن بوده که به استحکام موها کمک میکنند. قرص فیتو برای افزایش رشد مو، ابرو، مژه و ناخن کاربرد داشته و این محصول فاقد سیلیکون، سولفات و گلوتن است.
- قرص ماینوکسیدیل: که به عنوان یک داروی خوراکی، یک درمان موفق برای ریزش مو به شمار میآید. عمده مزایای ماینوکسیدیل پس از 6 ماه مصرف قابلمشاهده خواهند بود. همچنین این دارو به شکل موضعی و پماد نیز قابل تهیه بوده که بر روی پوست قابلاستفاده میباشد. معمولا نوع خوراکی این دارو برای افرادی که به نوع موضعی آن آلرژی نشان میدهند کاربرد دارد.
درمان ریزش مو با چند روش خانگی
علاوه بر راهکارهای ذکرشده در طول این مقاله، رعایت برخی نکات شخصی نیز میتواند به کاهش ریزش مو کمک شایانی کند. تبعیت از راهکارهای خانگی ریزش مو میتواند با کمترین عوارض جانبی به کنترل این عارضه کمک کند. ازجمله اقدامات شخصی مناسب در این رابطه میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- مطمئن شوید که رژیم غذایی شما شامل مواد غذایی متنوع و سالمی باشد. اطمینان حاصل کنید که روزانه به مقدار ویتامین، مواد معدنی و پروتئینها دریافت میکنید. مصرف میوهها، سبزیجات، ماهی، مرغ و تخممرغ میتواند به بهبود سلامتی موها کمک کند.
- با استفاده از محصولات مراقبت از مو مانند شامپو و ماسک مراقبتکننده میتوان به حفظ سلامت موها کمک نمود. همچنین، استفاده از دستمالهای نرم و ملایم برای خشک کردن مو نیز توصیه میشود.
- کاهش استفاده از محصولات شیمیایی: استفاده بیشازحد از محصولات شیمیایی مانند رنگ مو، حالتدهندهها و شامپوهای شیمیایی میتواند به موها آسیب برساند و ریزش مو را افزایش دهد. سعی کنید از محصولات طبیعی و برای مراقبت از موها استفاده کنید.
- کاهش اضطراب و استرس: تنش روحی و استرس ممکن است ریزش مو را تشدید کند. فعالیتهای آرامبخش مانند یوگا و دوری از شرایط استرسزا میتواند به کنترل استرس کمک شایانی کند.
علاوه بر موارد ذکرشده، برخی از موثرترین راهکارهای مراقبتی و درمانهای خانگی ریزش مو عبارتند از:
- ماساژ دادن موها بهصورت منظم و اصولی
- مصرف خوراکی و موضعی آلوئهورا
- ماساژ سر با لیمو
- درمان گیاهی با آب پیاز
- درمان گیاهی با حنا
- روغنهای گیاهی مانند روغن نارگیل، سیاهدانه، شمعدانی و غیره
بهترین قرص ویتامین برای ریزش مو
امروزه داروهای متعددی برای کنترل ریزش مو به بازار عرضه شدهاند که اثرات مطلوبی را ارائه میدهند؛ با این حال، بسیار ضروری است که پیش از مصرف این داروها و محصولات به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کرده و از علت ریزش موی خود آگاه شوید. در ادامه برخی از موثرترین مکملها و قرصهای ویتامین برای کاهش ریزش مو را معرفی مینماییم:
- کپسول هیرویت
- قرص فیتو
- قرص یونی زینک
- کپسول مولتیویتامین مینرال
- قرص سیستین، زینک، آرژنین و B6
- قرص فولیکوژن
شایانذکر است که بهترین قرص ویتامین و مکمل برای درمان ریزش مو همان محصولی است که پزشک متخصص پوست و مو بر اساس معاینات و آزمایشها برای فرد تجویز میکند. چنانچه میخواهید مکمل غذایی مناسبی را برای جلوگیری از ریزش مو خریداری کنید، ابتدا باید بدانید بدن شما با کمبود کدام ریزمغذی مواجه شده است.
در برخی شرایط مکملهای غذایی باعث رویش مجدد موها میگردند، ولی عامل اصلی ریزش موها را از بین نمیبرند. در این شرایط پزشک معالج با بررسی آزمایش خون، سوابق بیماری و معاینه پوست سر عامل اصلی ریزش مو را پیدا میکنند.
دلایل ریزش مو
هر یک از عوامل ریزش مو به شکل منحصربهفردی قابلمشاهده بوده و از راهکارهای درمانی مشخصی تبعیت میکنند. به همین سبب بسیار مهم است که عموم افراد از علل و نشانههای ریزش مو آگاه باشند. برخی از شایعترین و اصلیترین دلایل ریزش مو عبارتند از:
- عامل وراثت: که بهعنوان شایعترین علت ریزش مو شناخته شده است. این ریزش معمولا با افزایش سن رخ داده و دارای الگوی مشخص و قابل پیشبینی نیست. این ریزش در آقایان باعث عقب رفتن خط رویش مو و طاسی قسمت مرکزی سر شده و در زنان باعث نازک شدن موها و کاهش حجم آنها میشود.
- عملکرد نادرست غده تیروئید: غده تیروئید هورمونهایی ایجاد میکند که مسئول تنظیم متابولیسم بدن هستند. چنانچه این غده مقدار کمتر یا بیشتر کار کند باعث بر هم خوردن متابولیسم بدن میشود. این اختلال علاوه بر ریزش مو میتواند باعث کاهش یا افزایش شدید وزن، حساسیت به سرما یا گرما و همچنین ضربان قلب نامنظم شود.
- آلوپسی یا ریزش مو سکهای: اصلیترین و اساسیترین علت این نوع ریزش، اختلال در سیستم دفاعی بدن است که به اشتباه به فولیکولهای مو حمله میکند. در این عارضه موهای سر به شکل لکهای و سکهای ریزش پیدا میکند. معمولا این نوع ریزش در سر مشاهده میشود؛ با این حال، در برخی شرایط ممکن است این عارضه در ابروها نیز مشاهده شود. بسیاری از افراد مبتلا به آلوپسی، پیش از ریزش مو در ناحیه سر دچار خارش یا درد میشوند.
- ریزش مو کششی: این عارضه همانطور که از نام آن پیداست دارای علت کاملا مشخصی میباشد. علت این عارضه رفتار نادرست با موها است. چنانچه موها در حالتی قرار بگیرند که تحت فشار زیاد باشند، ممکن است فرد با نشانههای ریزش مو کششی مواجه گردد. در این شرایط پیاز مو بهتدریج ضعیف شده و ریزش مو تشدید مییابد.
نتیجه گیری
همانطور که خواندیم، نخستین گام در درمان و کنترل ریزش مو پیدا کردن علت زمینهساز آن است. علتهای گوناگونی میتوانند باعث ریزش مو در افراد شده و این عارضه را به اشکال گوناگونی نمایان سازند. به همین سبب، برای تشخیص صحیح عامل ریزش مو میبایست به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه نمود. یک پزشک متخصص باسابقه پوست و مو میتواند بر اساس نتایج آزمایشهای خونی و بالینی و سوابق پزشکی شما نسبت به ارائه بهترین راهکار درمانی اقدام کند.
در رابطه با اعمال رژیم غذایی و راهکارهای خانگی درمان ریزش مو نیز میبایست با متخصص پوست و مو مشورت صورت گیرد. علیرغم آن که این راهکارها کمعارضه شناخته میشوند، ممکن است برای تمامی افراد مناسب نباشند. همچنین در خصوص مصرف ویتامینها و مکملها نیز باید محتاطانه عمل کرد؛ زیرا استفاده خودسرانه و بیشازحد برخی از این داروها و مکملها میتواند اثرات جانبی نامطلوبی را برای فرد ایجاد کند.
در برخی شرایط علائم اولیه ریزش مو میتواند بیانگر مسئله جدیتر و شروع ریزش شدیدتر مو باشد. در چنین شرایطی پزشک متخصص پوست و مو پس از معاینه فرد میتواند نسبت به تجویز راهحل موثرتر و ایمنتری اقدام نماید. امروزه پیوند موی طبیعی بهعنوان موثرترین و قطعیترین راهکار درمان ریزش مو شناخته میشود.
پیوند طبیعی مو در کلینیکهای تخصصی پوست و مو میتواند از بسیاری از هزینههای جانبی کاسته و از شمار اقدامات موقت کنترل ریزش مو بکاهد. همچنین شایانذکر است که در طول سالهای اخیر به شمار تکنیکهای پیوند موی طبیعی افزوده شده که امکان انجام آن را برای طیف گستردهتری از افراد فراهم ساخته است.