رژیم غذایی نامناسب، اختلالات هورمونی، استرس، بیماریهای مختلف و برخی از داروها از جمله مواردی هستند که با به همراه داشتن عوارضی چون ریزش مو، افراد مختلف را به کاشت مو نیازمند کنند. کاشت مو به عنوان روشی تضمینی در بازیابی حجم از دست رفتهی موها شناخته میشود و میتواند زیبایی و جذابیت را به چهرهی شما بازگرداند. فرآیند پیوند مو را به طور کلی اقدامی بیخطر میدانند اما علائمی وجود دارد که ممکن است به دلایل مختلف تحت عنوان عوارض جانبی کاشت مو پس از اتمام پروسهی پیوند مو در افراد مختلف ظاهر شوند.
عفونت و التهاب ناحیه ی سر، یکی از مواردی است که در میان عوارض جانبی احتمالی فرآیند کاشت مو دیده میشود. دلیل به وجود آمدن این عارضه پس از پیوند مو در افراد مختلف میتواند متفاوت باشد اما اساس وقوع عفونت و فولیکولیت در ناحیهی سر در تمامی متقاضیان فرآیند کاشت مو به یک صورت خواهد بود.
علت عفونت پس از کاشت مو
پس از انجام تکنیکهای پیوند مو، موهایی که به تازگی در قسمت تازهای از سر پیوند شدهاند، چرخهی رشد خود را آغاز کرده و شروع به رویش خواهند کرد. غدد تولید کنندهی چربی در ناحیهی سر، در اطراف فولیکولهای مو قرار دارند و پس از فرآیند کاشت مو نیز به فعالیت خود ادامه میدهند.
در برخی از موارد، ترشحات این غدد به میزان بسیار بیشتری از حد معمول، همراه با روش تارهای جدید مو پس از پیوند مو از سر خارج شده و ایجاد عفونت بعد از کاشت مو خواهند کرد. گاهی اوقات نیز در برخی از افراد که ترشح چربی در تمام اوقات بیش از حد معمول انجام میشود، تکنیکهای کاشت مو میتواند زمینهساز ایجاد عفونت شود.
از طرفی دیگر، عدم رعایت بهداشت مو و سر قبل از اقدام به انجام پیوند مو باعث کاهش سطح سلامتی پوست ناحیهی سر شده و با حساسیت آن به عوامل خارجی باعث میشود که پوست سر به تکنیکهای کاشت مو پاسخ داده و عفونت و آسیب را به همراه داشته باشد.
برای اطلاع از هزینه کاشت مو با مشاورین ما در کلینیک پوست و موی رز تماس بگیرید.
خط ویژه: 02148679
علائم بروز عفونت بعد از کاشت مو چیست؟
بسیاری از مراجعان کلینیک تخصصی پوست و مو رز در مورد خطر عفونت بعد از کاشت مو و اثرات آن بر نتایج کاشت مو هایشان سوال دارند. بیایید چند دقیقه به این عارضه احتمالی و آنچه میتوان برای جلوگیری از بروز عفونتها انجام داد، توجه کنیم.
پس از پیوند مو ممکن است به دلایل مختلفی شاهد عفونت در ناحیه بانک مو یا ناحیه تحت درمان باشیم؛ البته این عارضه همه را درگیر نمیکند. برای تشخیص این که عوارض ایجاد شده پس از پیوند مو عفونت (یا فولیکولیت) هست یا نه، لازم است که عوارض بروز داده شده را طی چند روز بررسی کرد.
عفونت پوست سر بعد از کاشت مو، معمولا بعد از گذشت چند روز از انجام تکنیکهای پیوند مو ایجاد میشود، یعنی همراه با زمانی که تار موهایی جدید در دوران نقاهت و بازیابی پس از کاشت مو شروع به رشد و رویش کردهاند، عفونتهای پوستی در ناحیه سر پس از کاشت مو، در تمامی قسمتهای سر ممکن است مشاهده شوند چون عفونت قابلیت انتشار به نواحی مجاور خود میباشد.
با این حال نشانههای عفونت پوست سر پس از پیوند مو غالبا در مناطقی مشاهده خواهد شد که در آن جا برشهای لازم برای استخراج یا کاشت مو ایجاد شده است. از نظر ظاهری این عارضه با التهابات قرمز رنگ، جوشهای سرسفید و یا جوش ملتهب قرمز به نظر خواهند رسید. این علائم پس از پیوند مو (تا زمانی که با قرمزی شدید و درد افزاینده همراه نباشد)، نگران کننده نخواهد بود. در موارد شدید، عفونت بعد از کاشت مو میتواند با پوسته پوسته شدن، ایجاد زخم های پوستی و در نهایت ترشحات چرکی همراه باشد. به طور کلی این عارضه جانبی بعد از پیوند مو و پس از گذشت یک هفته، به جای اینکه بهبود یابد بدتر میشود.
دلیل بروز عفونت | در صورتی که زخمها در محل بانک مو و یا پیوند مو آلوده شوند، عفونت بروز خواهد کرد. |
عوامل موثر بر بروز عفونت | آلوده بودن تجهیزات و محیط کلینیک رفتن به محیطهای آلوده قرار گرفتن در معرض گرد و غبار دستکاری محل پیوند با دست آلوده |
پیشگیری از عفونت | انتخاب بهترین کلینیک کاشت مو در تهران مراجعه به متخصصین حرفهای رعایت نکات مراقبتی بعد از کاشت مو |
عوارض بروز عفونت | از دست رفتن فولیکولها تاخیر در ترمیم زخمها و طولانی شدن دوره نقاهت |
علائم بروز عفونت | ورم پوست هر روز بیشتر میشود. التهاب و قرمزی پوست نیز رو به افزایش است. |
علت مایع زرد رنگ بعد کاشت مو
ترشحات بعد از کاشت مو یکی از دغدغههای رایج افرادی است که به تازگی پیوند مو انجام دادهاند؛ آنها دوست دارند بدانند که این ترشحات چه هستند و منشا آنها چیست؟ طبیعی است که بعد از ایجاد منافذی در پوست سر به منظور جایگذاری گرافتها مو، شاهد خروج ترشحات خونی باشید اما ترشحات زرد و سفید چه میتوانند باشند؟ پوست سر بعد از تحمل جراحات متعدد حین ایمپلنت مو، برای حفاظت از خود و سایر تارهای مو شروع به تولید و خارج کردن چربی از خود میکند و بنابراین زیباجو شاهد خروج ترشحات چرب به رنگ سفید یا زرد خواهد بود.
اما گاهی مسئله به این سادگی نیست و فرد در اثر عدم رعایت نکات مراقبتی و بهداشتی به عفونت دچار میشود و همین امر موجب خروج ترشحات عفونی که غالبا زرد رنگ هستند میگردد. در صورت دیدن چنین ترشحاتی که معمولا با التهاب، بوی بد، سوزش، قرمزی و خارش همراه است حتما با پزشک خود ارتباط تلفنی یا دیداری برقرار نمایید.
پوسته شدن سر بعد از کاشت مو
پوستههایی که پس از کاشت مو روی سر ایجاد میشوند معمولاً در اثر دلمههای موجود روی هر یک از گرافتهایی که در ناحیه طاسی قرار میگیرند، ایجاد میشوند. به طور کلی محلهای پیوند در طی 24 تا 72 ساعت پس از ایمپلنت، پوسته ایجاد میکنند و این پوستهها در عرض 3 تا 10 روز آینده میریزند. هنگامی که پوستهها میریزند ممکن است متوجه شوید که موهای جدیدتان نیز با آنها ریخته میشود، این امر عادی است و جای نگرانی ندارد. حتی الامکان پوستهها را نکنید یا نخارانید، انجام این کار میتواند منجر به ایجاد عفونت موی کاشته شده شود و بقای پیوندها را به خطر بیندازد.
دانههای سفید بعد از کاشت مو
در ابتدا لازم است دقت کنید که این دانههای سفید جوش هستند یا پوستههای سرتان. اگر پوست سر باشند که امری طبیعی است و لازم به نگرانی ندارد اما اگر دانهها جوشهایی با سر سفید باشند جای بحث بیشتری دارد. گاهی در اثر وارد شدن ضربه به پوست سر توسط ابزارهای کاشت ممکن است جوشهایی در این ناحیه ایجاد شوند.
اگر جوشها ظاهری التهابی و قرمز داشتند و همراه با خود علائم دیگری نداشتند نگران نباشید و منتظر بمانید تا چند روز آینده از بین بروند اما اگر سر سفید داشت و با علائمی همچون درد، سوزش شدید، ملتهب و متورم شدن پوست همراه بود نشانه عفونت است و نیاز به دارو درمانی دارد. در صورتی که جوشهای سر سفید را به تنهایی و بدون هیچ علامت دیگری دیدید با حفظ آرامش شروع به مصرف منظمتر و دقیقتر آنتی بیوتیکهای خود نمایید.
درمان عفونت بعد از کاشت مو
در ناحیه اهداکننده، عفونت میتواند منجر به زخمهای بیش از حد و ناخوشایند و همچنین رشد مجدد ضعیف مو شود. در اصل، عفونت میتواند منجر به ریزش مو بعد از کاشت مو در بخشی از پوست سر شود که نباید موهای سالم را از دست بدهد. پزشک برای جلوگیری از بروز این عارضه خطرناک، آنتی بیوتیکهای خوراکی یا موضعی (برای هدف قرار دادن باکتریهای عامل عفونت) را تجویز میکند. در برخی موارد همچنین ممکن است شامپوهای ضد باکتری را تجویز کنند یا آبسههای چرکی را تخلیه نمایند تا به تسهیل روند بهبودی کمک کنند. زیباجویان باید تا مادامی که زخمهایشان در معرض خطر عفونت است، مراقبتهای اصولی و نظافت شخصی را رعایت کند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
کاشت مو به طور کلی تکنیکی کم خطر به حساب میآید و کمتر پیش میآید که کسی را مجبور به مراجعه با پزشک کند با این حال در صورتی که با علائم زیر رو به رو شدید به یک پزشک مراجعه نمایید:
- تب بعد از کاشت مو: شروع تب بعد از کاشت مو از بارزترین علائم عفونت است که سریعا نیاز به مداخله دارویی توسط یک پزشک دارد.
- فولیکولیت بعد از کاشت مو: فولیکولیت پس از ترمیم مو یک عارضه شایع با علل بالقوه متعدد است که معمولاً از چند روز تا 6 ماه پس از کاشت ممکن است رخ دهد و اغلب باعث ناراحتی فرد میشود و پیوندها را در معرض خطرقرار میدهد.
- دردی که تسکین نیابد: درد بعد از پیوند در اکثر متقاضیان پس از کاشت ایجاد میشود. این درد به خصوص بعد از کاشت مو به روش FUT (به دلیل قطع شدن اعصاب محیطی در هنگام برداشت نوار پوستی) بروز میکند و با مصرف مسکم قابل کنترل است. در صورتی که دردتان قطع نمیشود و یا بدتر میشود حتما به پزشک مراجعه کنید.
- افزایش میزان التهاب و تورم: ایجاد التهاب و تورم بعد از کاشت مو و کمی خونریزی بعد از ایمپلنت مو طبیعی است اما زمانی که این علائم کاهش نمییابند و بدتر میشوند میتواند نشانهای از بروز عارضهای جدیتر باشد که نیاز به معاینه و مداخله پزشک دارد.
اقدامات جلوگیری کننده از عفونت بعد از کاشت مو
در ادامه به تعدادی از نکات مراقبتی مهم بعد از پیوند مو اشاره شده است که در جلوگیری از بروز عفونت و التهاب پس از کاشت مو نقش چشمگیری دارند:
- آفتاب گرفتن، استفاده از سولاریوم و قرار گرفتن در معرض نور شدید خورشید تا 3 هفته بعد از کاشت
- عدم استفاده از دستمال سر یا کلاههای تنگ
- عدم استفاده از سونای گرم و جکوزی؛ زیرا از جمله اقداماتی هستند که باعث میشوند پوست سر شما به تکنیکهای کاشت مو واکنش بدهد و منجر به بروز عفونت و التهاب شود.
- انتخاب یک پزشک ماهر، متخصص و با تجربه؛ این کار میتواند خیالتان را از امن بودن پروسه کاشت مو و عدم بروز مشکلات و آسیبهای ثانویه نظیر عفونتها پس از پیوند مو تا حد زیادی راحت کند. همچنین از نقش اعتبار و کیفیت خدمات و ابزار های ارائه شده توسط یک کلینیک برای دریافت یک نتیجه ی مطلوب و ایده آل از فرآیند کاشت مو نیز نباید غافل بود.
- از مصرف نوشیدنیهای الکلی به مدت 1 هفته الی 10 روز پرهیز کنید. توصیه می شود این مقاله را مطالعه کنید: مشروبات الکلی بعد از کاشت مو
- برای جلوگیری از بروز تورم، هر 2 ساعت یکبار به مدت 15 دقیقه یک کمپرس یخ را بر روی پیشانی خود بمالید. تورم معمولاً از روز دوم تا چهارم بعد از انجام کاشت مو شروع میشود و یک مرحله گذرا به حساب میآید. این عارضه گاهی ممکن است تا پلکها نیز گسترده شود که میتوانید برای کاهش آن از پزشک متخصص زیبایی خود بخواهید که داروهای ضد تورم برای شما تجویز کند.
- ناحیه اهدا کننده را لمس نکنید؛ با این حال در صورت نیاز باید دست خود را ابتدا استریل کنید تا احتمال ابتلا به عفونت را به حداقل برسد.
- حداقل به مدت یک هفته از تماس جنسی خودداری کنید. مطالعه این مقاله توصیه می شود: رابطه جنسی بعد از کاشت مو
- تا مدتی از داروهایی مانند آسپرین و ایبوبروفن استفاده نکنید. اگر بیماری خاصی دارید و مجبور به خوردن این داروها هستید، با پزشک خود حتما مشورت نمایید.
- عدم مصرف مواد مخدر (مانند سیگار، قلیان، پیپ و دیگر مخدرها)
- عدم استفاده از محصولات شست و شوی خشن و محصولاتی مانند ژل و تافت و… قبل از کاشت
- عدم مصرف دارو بدون اطلاع پزشک
- قطع مصرف داروهای رقیق کننده خون (زیر نظر پزشک)
- عدم مصرف نوشیدنیهای کافئیندار در روز ایمپلنت موی طبیعی
- پوشیدن لباس گشاد و دکمهدار در روز پیوند مو
عوارض و خطرات بروز عفونت بعد از کاشت مو
علت اصلی عفونت در حین کاشت مو و یا بعد از آن، وجود شرایط غیربهداشتی است که به این معنی است که بهداشت و مراقبت از محل اهدا کننده یا محل پیوند آنطور که باید انجام نگرفته است. بروز نشانههای عفونت در ناحیه سر پس از کاشت مو ضمن اینکه نیاز به پیگیری، درمان و مراقبت جدی دارد اما نگران کننده نمیباشد.
عفونتهای پوستی از جمله عوارض کاشت مو به حساب میآیند و اگر در مراحل ابتدایی کنترل شود و از تشدید آنها ممانعت شود، تاثیرات مخربی بر روی نتایج حاصل از پیوند نخواهند داشت اما اگر مراقبتهای لازم انجام نگیرد و در اثر عدم پیگیری تشدید عفونت اتفاق بیفتد، باعث بروز عارضههای جدیتر و آسیبهای ثانویه و حتی تخریب نتایج حاصل از فرآیند کاشت مو خواهد شد. عفونت پوست سر در دوران نقاهت فرآیند پیوند مو در مراحل ابتدایی با مصرف آنتی بیوتیک خوراکی قابل درمان است.
در کنار مصرف مواد دارویی توصیه می شود افرادی که شاهد بروز این عارضه پس از انجام کاشت مو بوده اند، با رعایت نکات مراقبتی و بهداشتی و پاکیزه نگهداشتن پوست سر خود از منتشر شدن عفونت و تشدید این آسیب جلوگیری به عمل آورند. برای دریافت مشاوره و ویزیت توسط آقای دکتر روحانی پزشک کلینیک پوست و مو رز میتوانید به صورت کاملاً رایگان از طریق شماره 02148679 در ارتباط باشید. هچنین میتوانید از طریق پیام رسان واتس اپ به شماره 09052106009 تمامی سوالات خود در این رابطه و سایر خدمات زیبایی را با ما در میان بگذارید.
منابع: intechopen – ishrs-htforum
1 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
من چند روز بعد از کاشت مو متوجه شدم که در ناحیه کاشت شده، پوسته های ضخیم و زرد رنگی ایجاد شده ..دردناک و خارشدار بودن…. به دکترم مراجعه کردم و گفت که نشانه عفونت خفیف ه. او به من دارو داد و پوستهها طی چند هفته برطرف شد