کاشت مو تغییر هیجانانگیزی در زندگی شما ایجاد میکند؛ به طوری که برای همیشه شاهد رشد موهای خود خواهید بود. با این حال، گاهی اوقات برای بهبود نتایج کاشت مو لازم است برخی اقدامات اضافی را انجام دهید. این اقدامات می تواند شامل هر چیزی مثل روغن تراپی موهایتان تا استفاده از سرم، کرم، اسپری، ماسک، قرص و …. باشد. یکی از این اقدامات مصرف فیناستراید است که باید توسط جراح شما تجویز شود.
اگر کاشت مو انجام دادهاید و تمایل به استفاده از فیناستراید را دارید با ما همراه باشید. ما در این مطلب قصد داریم به موضوع “فیناستراید بعد از کاشت مو” بپردازیم.
فیناستراید چیست؟
فیناستراید نام عمومی دارویی است که برای درمان ریزش مو استفاده میشود. چندین مطالعه علمی نشان داده است که این دارو می تواند به کاهش ریزش موی ناشی از طاسی الگوی مردانه و زنانه کمک کند. برای مدت طولانی، استفاده از فیناستراید منبع نگرانی برای بیماران و جراحان بوده است. فیناستراید ممکن است از ریزش مو ناشی از هورمون دی هیدروتستوسترون (DHT) جلوگیری کند.
این دارو تولید DHT را کاهش میدهد و در صورت مصرف مداوم، ریزش مو را کم میکند. البته قبل از گذاشتن هر چیزی روی پوست سر یا مصرف هر گونه دارو برای رشد مو پس از کاشت مو، باید با جراح خود مشورت کنید.
توصیه های قبل و حین مصرف فیناستراید
فیناستراید نوعی دارو است که از سالیان گذشته برای درمان بزرگ شدن پروستات و کنترل سطح DHT کاربرد داشته است. از این دارو در جهت درمان پروستات استفاده میشد؛ اما در ادامه در رابطه با عوارض جانبی این محصول، کاهش ریزش مو نیز گزارش شد. در واقع، عارضهای که این دارو ایجاد میکرد، آن را به یک راه حل برای کنترل و درمان ریزش مو مبدل ساخت.
مصرف فیناستراید در کنار فوایدی که ارائه میدهد، میتواند برخی عوارض جانبی را نیز به دنبال داشته باشد؛ لذا پیش از مصرف این دارو باید با کاربرد، ویژگیها، ترکیبات و عوارض جانبی آن آشنا شد.
- چنانچه این دارو را برای درمان ریزش موهای خود در نظر گرفتهاید، باید به این نکته توجه داشته باشید که علل ریزش مو در افراد مختلف یکسان نبوده و از این رو راهکارهای درمان نیز متفاوت است؛ لذا مصرف فیناستراید یا هرگونه داروی ضد ریزش میبایست تحت نظر متخصص پوست و مو صورت گیرد.
- پیش از مصرف این دارو چنانچه حساسیت دارویی دارید، مراتب را به پزشک خود گزارش دهید.
- چنانچه به بیماری خاصی مبتلا هستید و یا داروی خاصی مصرف میکنید، پزشک را مطلع سازید.
- هرگز این دارو را بیشتر از میزان تجویزشده مصرف نکنید.
- هنگام مصرف این دارو، مصرف کافئین و الکل را به حداقل برسانید
موارد منع مصرف فیناستراید را میتوانید در ادامه این مقاله کاربردی از کلینیک رز مطالعه فرمایید.
ترکیبات داروی فیناستراید
این دارو از 2 ماده اصلی به شکل کریستالی و پودری تشکیل شده است. ترکیبات و فرمول شیمیایی این محصول شامل C23H36N2C2 بوده و در دمای 250 درجه سانتیگراد ذوب میگردد. مواد تشکیلدهنده این محصول در آب حل نمیگردد؛ لذا برای حل کردن آن میبایست از الکل یا کلروفورم استفاده نمود.
ترکیبات موجود در فیناستراید باعث کاهش تولید هورمونهایی میشود که در ریزش مو مداخلهگر هستند. بدین ترتیب، عمدتاً از این دارو برای کنترل و کاهش ریزش مو استفاده میشود. این محصول در انواع ایرانی و خارجی قابل تهیه میباشد. نوع خارجی این محصول با نام فین پشیا و نوع ایرانی آن با نام فین استراید عرضه شده است.
از فیناستراید برای درمان مشکلات مربوط به پروستات نیز استفاده میشود. دوز مصرفی فیناستراید برای این افراد معمولاً 5 میلیگرم در روز است. برای عارضه ریزش مو نیز، دوز معمول این دارو 1 میلیگرم در روز است. نتایج این محصول دائمی نخواهد بود؛ لذا معمولاً مصرف آن در بازه زمانی طولانی تجویز میگردد.
عوارض جانبی فیناستراید
همانطور که گفته شد، مصرف هر دارویی میتواند برخی عوارض جانبی را به همراه داشته باشد. این عوارض جانبی در خصوص مصرف خودسرانه افزایش خواهند یافت؛ لذا بسیار مهم است که فیناستراید را زیر نظر پزشک متخصص و در دزهای مجاز مصرف کنید. در ادامه به برخی از عوارض جانبی متداول فیناستراید اشاره خواهیم داشت:
- خارش و سوزش در محل مورداستفاده
- تورم صورت و لبها
- ایجاد حساسیتهای پوستی مانند کهیر
احتمال وقوع و شدت عوارض جانبی ذکرشده در افراد مختلف متفاوت است. در بسیاری از موارد علائم ذکرشده کاهش مییابد؛ اما چنانچه در بازه زمانی طولانی با آنها مواجه شدید، مراتب را به پزشک معالج خود گزارش کنید. عوارض نادر حاصل از مصرف فیناستراید عبارتند از:
- بروز مشکلات جنسی در آقایان
- ناتوانی نعوظ
- کاهش میل جنسی
- احساس در بیضهها
- تغییر در اندازه سینهها یا برآمده شدن آنها
- ایجاد درد و حساس شدن سینهها
- علائم افسردگی
برخلاف عوارض شایع، در صورت مواجهه با این علائم میبایست مصرف فیناستراید را قطع کرده و با پزشک خود مشورت کنید.
چه کسانی نمی توانند از فیناستراید استفاده کنند؟
فیناستراید برای آقایان بالای 18 سال تجویز میشود. مصرف فیناستراید ممکن است برای همه افراد مناسب نباشد. همچنین مصرف خودسرانه داروی فیناستراید میتواند باعث پیدایش برخی از عوارض جانبی شود؛ لذا پیش از تهیه این محصول به موارد زیر توجه داشته باشید:
- مصرف داروی فیناستراید به افراد زیر 18 سال توصیه نمیگردد.
- مصرف این دارو برای بانوان پیشنهاد نمیشود.
- چنانچه به فیناستراید و داروهای مشابه واکنش آلرژیک داشته باشید، مصرف آنها را باید قطع کنید.
- مصرف فیناستراید به افراد مبتلا به مشکلات شدید کبد و مثانه توصیه نمیشود.
- چنانچه در حال تلاش برای بچهدار شدن هستید این محصول را مصرف نکنید؛ چراکه این دارو به مایع منی منتقل شده و میتواند روی جنین تأثیر منفی بگذارد.
- 1 ماه قبل از اقدام برای بارداری مصرف این دارو باید قطع شود.
- بانوان باردار نباید قرصهای فیناستراید لهشده را لمس کنند؛ چراکه این محصول از طریق پوست نیز قابلانتقال است.
نحوه نگهداری فیناستراید
همانند سایر داروها، برای اطمینان از عملکرد مؤثر و فاسد نشدن فیناستراید میبایست به برخی نکات توجه داشته باشید. در ادامه نحوه نگهداری این محصول گردآوری شده است:
- فیناستراید باید در محیط خشک و خنک نگهداری شود.
- این محصول را در دمای 15 تا 30 درجه سانتیگراد قرار دهید.
- این محصول را دور از نور خورشید و درجه حرارت بالا نگهداری کنید.
- پیش از خریداری به تاریخ انقضای فیناستراید توجه کنید.
- پس از استفاده، درب محصول را بسته و آن را به دور از دسترس کودکان نگه دارید.
- همواره ظرف اصلی فیناستراید را همراه خود داشته باشید و مطابق تجویز آن را مصرف کنید.
- فیناستراید را در خودرو یا داشبورد آن رها نکنید.
- چنانچه قصد سفر دارید، دارو را در شرایط مناسب با خود حمل کنید.
- در هنگام پرواز، این محصول را به محفظه بار ارسال نکنید.
- ظرف اصلی و اتیکت دارو را همراه داشته باشید تا در صورت لزوم به کارکنان فرودگاه آنها را نشان دهید.
- دستگاههای اشعه ایکس موجود در فرودگاهها، به داروی فیناستراید آسیبی وارد نمیکنند.
تاثیر فیناستراید بعد از کاشت مو
به عنوان کاندیدای کاشت مو ممکن است این سوال را داشته باشید که تاثیر فیناستراید بعد از کاشت مو به چه صورت است؟ اگرچه کاشت مو یک درمان دائمی برای ریزش مو است، اما ریزش مو بعد از کاشت مو میتواند در خارج از مناطق پیوند شده نیز رخ دهد. همانطور که الگوی طاسی مردانه و زنانه پیشرفت میکند. این موضوع ممکن است منجر به ظاهر نامطلوب در افراد شود. مصرف فیناستراید بعد از کاشت مو میتواند به شما کمک کند تا از ریزش مو در آینده جلوگیری کنید و موهای کاملی داشته باشید.
اگر نگران پیشرفت ریزش موی خود در آینده هستید و نمیتوانید پیوند موی دوم را انجام دهید، استفاده از فیناستراید ممکن است بهترین گزینه برای شما باشد. اگرچه ثابت شده است که این دارو در ریزش موی مردانه موثر است اما در زنان نیز استفاده میشود؛ البته در دوران بارداری نباید مورد استفاده قرار گیرد. اگرچه برخی از پزشکان بر این باورند که استفاده از فیناستراید به محافظت از موهای طبیعی موجود و جلوگیری از نازک شدن یا ریزش مو کمک میکند، برخی در مورد آن چندان مطمئن نیستند.
برخی از پزشکان ترمیم مو معتقدند که این وضعیت در نهایت به بیمار بستگی دارد. فیناستراید پس از کاشت مو فقط در صورت وجود توصیه پزشک باید استفاده شود.
به طور خلاصه، هدف از راهحلهای درمان ریزش مو غیر جراحی، متوقف کردن یا کند کردن پیشرفت طاسی با الگوی مردانه است. در حالی که فیناستراید، با دوز ۱ میلی گرم در روز، ۹۰٪ از مصرفکنندگان مرد بالای ۱۸ سال سودمند بود، کاهش مو تنها در ۱۰٪ از بیماران مرد ادامه یافت.
این دارو به خصوص در بیماران جوانی که به تازگی شروع به ریزش مو و نازک شدن مو کردهاند، نتایج بهتری میدهد اما در استفاده از آن برای سنین زیر ۱۸ سال باید احتیاط کرد. فیناستراید در ریزش موی قدامی کمتر موثر است. ثابت شده است که اثربخشی فیناستراید در ناحیه کرست/راس پوست سر خلفی بیشتر است.
نحوه مصرف فیناستراید بعد از کاشت مو
فیناستراید به عنوان داروی بلوک کننده DHT برای درمان ریزش موی سر استفاده میشود. علاوه بر این، اگر شما یک مرد جوان هستید، نتایج سریعتر و در مدت زمان کوتاهتری آشکار میشود.
ممکن است ندانید که چگونه باید از فیناستراید استفاده کنید و اینکه مزایای آن دائمی است یا خیر؟ در این مرحله، باید بدانید که فیناستراید درمان همه چیز نیست، بلکه دارویی است که باید به صورت روزانه مصرف کنید. همانطور که ممکن است حدس زده باشید، فیناستراید می تواند ریزش مو را متوقف و معکوس کند اما اگر به طور منظم استفاده نشود برای همیشه دوام نمیآورد.
استفاده از فیناستراید معمولا به صورت نسخه ۱ میلی گرمی توصیه میشود. این محصول باید با نسخه خریداری شده و استفاده آن از روز سوم پس از کاشت مو آغاز شود. توصیه میشود حداقل برای ۶ ماه اول استفاده شود، اما بسته به سن بیمار، مدت زمان توصیه ممکن است متفاوت باشد. داروهایی که بعد از کاشت مو استفاده میشود از نظر تقویت و بهتر شدن فولیکولهای مو بسیار مهم هستند.
عدم مصرف فیناستراید بعد از کاشت مو چه مشکلاتی ایجاد میکند؟
اگر کاشت مو را انتخاب کردید، احتمالا به این فکر خواهید کرد که آیا در آینده ریزش موی شما ادامه پیدا خواهد کرد یا خیر؟ از آنجایی که جدیدترین روش های کاشت مو دائمی هستند، شما تمایل ندارید به دلیل روند طبیعی ریزش مو با یک تکه موهای کاشته شده و بدون مو در جای دیگری مواجه شوید.
در نتیجه باید به دو چیز فکر کنید: آیا برای جلوگیری از ریزش مو بعد از کاشت مو نیاز به مصرف دارو است؟ اینکه آیا میتوانید در آینده برای پر کردن ناحیههایی که موهایش از دست رفته است، پیوند موی بیشتری انجام دهید؟ فیناستراید یک روش موثر برای جلوگیری از ریزش مو در آینده و بازسازی موهای نازک است. این دارو به حفظ موهای فعلی و کاشت مو کمک میکند و نیاز به کاشتهای آینده را کاهش میدهد. قبلا در مقاله ی داروهای بعد از کاشت مو، روش ها و داروهایی که به جلوگیری از ریزش موی کاشته شده و در نتیجه رشد گرافت ها کمک می کند را معرفی کردیم.
آیا فیناستراید باعث کاهش تستوسترون می شود؟
برای پاسخ به این سؤال، ابتدا باید با مکانیسم عمل داروی فیناستراید آشنا شد. این محصول که برای درمان ریزش مو استفاده میشود، در واقع سطح دی هیدرو تستوسترون یا همان DHT را کاهش میدهد. سطوح بالای DHT و حساسیت فرد به آن، یکی از علل رایج ریزش مو به شمار میآید.
فیناستراید یک مهارکننده آلفا-5 ردوکتاز به شمار میآید. آلفا-5 ردوکتاز همان آنزیمی است که تستوسترون را به DHT تبدیل میسازد. به دنبال مصرف فیناستراید، فرآیند تبدیل سازی تستوسترون به دی هیدرو تستوسترون کاهش یافته و درنتیجه ممکن است سطح تستوسترون فرد مصرفکننده افزایش یابد. مطالعات نشان دادهاند که مصرف فیناستراید میتواند سطح تستوسترون افراد را تا 15 درصد افزایش دهد.
قابلذکر است که بسیاری از بدنسازان پس از مصرف داروهای استروئیدی، از این محصول برای کاهش عوارض جانبی استروئیدها استفاده میکنند؛ لذا کاربرد داروی فیناستراید برای این افراد نیز کاهش سطح DHT و کاهش احتمال ریزش مو است.
چه مدت طول می کشد تا فیناستراید عمل کند؟
فیناستراید نتایج سریعی ندارد زیرا رشد مو ماهها به طول میانجامد. مدت زمانی که طول میکشد تا نتایج را ببینید با شدت ریزش مو تعیین میشود. فیناستراید بلافاصله شروع به کار میکند و سطح DHT شما را کاهش میدهد، اگرچه نشان دادن نتایج به زمان نیاز دارد. با این حال، زمانی که فیناستراید به طور منظم مصرف شود، تولید DHT را کاهش داده و ریزش مو را به تاخیر می اندازد. طبق تحقیقات، فیناستراید سطح DHT را در بدن تقریباً ۷۰٪ کاهش میدهد.
اولین اثرات فیناستراید معمولاً در بسیاری از افراد پس از ۳ تا ۴ ماه از درمان قابل توجه است، با این حال، ممکن است در شرایط خاص تا نه ماه طول بکشد. باید توجه داشته باشید که اگرچه فیناستراید ممکن است همیشه منجر به رشد مو نشود، اما معمولاً در کاهش سرعت ریزش مو موفق است که برای اکثر بیماران یک مزیت قابل توجه است.
برخی از افراد ممکن است افزایش محسوسی در حجم مو مشاهده نکنند، اما موهایشان کمتر میریزد. چرخه رشد طبیعی موهای شما همچنان باعث ریزش آن میشود (بیشتر افراد روزانه ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو از دست میدهند). تأثیر کامل فیناستراید معمولاً پس از حدود یک سال استفاده روزانه مشاهده میشود. موارد زیر یک نقطه عطف کلی از مراحل رشد مو برای مصرف کنندگان فیناستراید است:
- روز اول: فیناستراید شروع به عمل میکند، از سنتز DHT جلوگیری میکند، سطح DHT را کاهش داده و در سیستم شما تجمع مییابد.
- از یک هفته تا ۳ ماهگی: فیناستراید در ابتدا باعث ریزش مو میشود زیرا چرخه رشد مو را “بازنشانی” میکند. این حالت گذرا بوده و به این معنی است که درمان تاثیر گذاشته است.
- از ۳ تا ۴ ماهگی: این زمانی است که باید فواید فیناستراید را مشاهده کنید. ریزش مو ممکن است کند شود و در برخی شرایط ممکن است رشد مجدد مو رخ دهد.
- از ۹ تا ۱۲ ماهگی: در این زمان تأثیر کامل فیناستراید باید دیده شود. حتی اگر این دارو ضخامت مو یا خط رویش موی شما را افزایش ندهد، در صورت استفاده روزانه باید کاهش ریزش مو را مشاهده کرده باشید.
آیا فیناستراید بهتر از ماینوکسیدیل است؟
ماینوکسیدیل و فیناستراید دو محصول رایج به شمار میروند که به شکل خوراکی برای درمان ریزش مو تجویز میشوند. مقایسه این دو محصول و پاسخ به این سؤال که کدامیک از آنها برای یک فرد مؤثرتر هستند، تا حد زیادی به وضعیت فرد بستگی خواهد داشت.
داروی فیناستراید محصولی است که معمولاً از آن برای درمان طاسی مردانه استفاده میشود. این محصول مورد تائید سازمان FDA آمریکا است. فیناستراید عموماً برای آقایان بالای 30 سال بهتر عمل مینماید. بر اساس دادههای آماری موجود، این محصول میزان موفقیت بالاتری را در درمان ریزش مو به ثبت رسانده است.
دارو و پماد ماینوکسیدیل نیز برای درمان آلوپسی کاربرد دارد. این محصول آلوپسی زودرس را کنترل کرده و به رویش مجدد موها کمک مینماید. در مقایسه با فیناستراید، اثربخشی ماینوکسیدیل کمتر است؛ اما این محصول در خصوص موارد زیر دارای برتری است:
- عوارض جانبی کمتر
- احتمال حساسیت پوستی کمتر
- امکان تجویز برای بانوان
به طور کلی، تصمیمگیری آن که چه محصول و یا راهکار درمانی برای فرد مناسبتر است، بر عهده متخصص پوست و مو بوده و در این راستا میبایست از هرگونه خوددرمانی اجتناب شود.
فیناستراید برای زنان
این محصول که با نام پروپشیا نیز به بازار عرضه میشود، برای ریزش مو وراثتی و هورمونی آقایان کاربرد دارد. این دارو برای زنان کاربرد مؤثری نداشته و حتی برای زنان باردار عوارض جدی به دنبال دارد؛ لذا معمولاً برای درمان موضعی و دارویی ریزش مو در زنان، از داروی ماینوکسیدیل استفاده میشود.
به عبارت کلی، مصرف و حتی برخورد مستقیم داروی فیناستراید با پوست زنان در هنگام بارداری ممنوع اعلام شده است. خانمهای باردار میبایست از لمس کردن این دارو اجتناب کنند؛ چراکه، این دارو از طریق پوست نیز جذب میشود. همچنین فیناستراید از طریق مایع منی نیز از آقایان قابلانتقال بوده و برای خانمهای باردار و جنین مضر است.
طبق تحقیقات صورت گرفته شده و احتمال ماندگاری طولانیمدت این محصول، مصرف فیناستراید بههیچوجه برای بعد از کاشت مو خانم ها توصیه نمیشود. همچنین بر اساس این اطلاعات، تأثیرات داروی فیناستراید بر مایع منی و کاهش میل جنسی آقایان نیز طولانیمدت گزارش شده است.
سخن پایانی درباره فیناستراید
ما در این مطالب به موضوع مصرف فیناستراید پس از کاشت مو، نحوه مصرف و اثر گذاری این دارو پرداختیم. داروی فیناستراید از شناخته شدهترین داروها برای درمان ریزش مو پس از کاشت است و در صورت شرایط مناسب میتواند فرد را به نتیجه مطلوب برساند. البته به یاد داشته باشید مصرف این دارو باید توسط پزشک تجویز شود تا از عوارض ناخواسته جلوگیری به عمل آید. در پایان اگر در ارتباط با مطالب پیش رو، سوال یا پیشنهادی دارید آن را با ما در میان بگذارید.