کاشت مو همانند سایر عمل های زیبایی، دارای عوارض جانبی پس از عمل پیوند مو خواهد بود. یکی از این عوارض جانبی پیدایش اسکار می باشد. به وجود آمدن و پیدایش هر یک از عوارض جانبی، دلیلی داشته و بی جهت به وجود نخواهند آمد. بسیاری از عوارض جانبی عمل های زیبایی اعم از پیوند مو در صورت عدم پیگیری و درمان، دائمی شده و از بین نخواهند رفت؛ اما اسکار ناشی از کاشت مو قابل درمان خواهد بود؟
جای زخم و یا اسکار ناشی از پیوند مو میتواند به اندازه یک فولیکول مو و یا به اندازه ی جای زخم کامل در مناطق اهدا کننده مخصوصا در کناره و پشت سر، شدید و دردناک باشد. اما علت پیدایش اسکار پس از عمل پیوند مو چیست؟ با نگاهی دقیق تر به این موضوع می توان به علت بروز اسکار پس از کاشت مو و راه های درمان آن پی برد.
برای اطلاع از هزینه کاشت مو با مشاورین ما در بخش زیبایی تماس بگیرید.
خط ویژه: 02148679
دلیل بروز اسکار بعد از کاشت موی طبیعی
کاشت مو در مقایسه با سایر روشهای زیبایی ایمن تلقی میشود و شامل دو روش اصلی به نامهای روش FUE و روش FUT میباشد. با این حال اسکار یک عارضه احتمالی اجتناب ناپذیر بعد از ایمپلنت مو به حساب میآید. طی متد FUE یا FIT برای کاشت مو، ابتدا فولیکولهای مو را از منطقه اهدا کننده (بانک مو) جدا کرده و در مناطق گیرنده (ناحیه طاسی) جایگذاری خواهند کرد. در هنگام کاشت فولیکولهای جدید در منطقه آماده سازی شده برای کاشت مو، اپیدرم یا لایه بالای پوست آسیب خواهد دید و برای بازسازی این پوست آسیب دیده به کلاژن (پروتئینی که باعث خاصیت ارتجاعی پوست میشود) نیاز میباشد.
لذا بدن شروع به ساخت کلاژن در ناحیه مورد نظر میکند و همین امر منجر به ایجاد ساختار پوستی جدید برای ترمیم پوست آسیب دیده ناشی از عمل پیوند مو خواهد شد. این ترمیم و پوست جدید پس از کاشت مو بافتی متفاوت از پوست دیگر نقاط سر دارد که در موارد شدید به شکل اسکار ظاهر خواهد شد. در برخی موارد اسکار بعد از کاشت مو با گذشت زمان ناپدید شده و از بین خواهند رفت با این حال بعید است که زخمها و اسکار ناشی از عملهای زیبایی به خودی خود و بدون هیچ محرک کمک کنندهای از بین بروند. برای نابودی اسکار ناشی از کاشت مو روش های درمانی وجود دارد که در ادامه درباره آنها صحبت خواهد شد.
مطالب بیشتر: تاثیر سندروم تخمدان پلی کیستیک بر ریزش مو
روش های درمانی پزشکی جای زخم و اسکار
اسکارهای خطی که در نتیجه پیوند مو به روش FUT به وجود میآیند به طور طبیعی قابل رفع نیستند با این حال متدهای پزشکی مختلفی وجود دارد که به واسطه آنها میتوان تا حد زیادی آثار زخم را از بین برد. در ادامه به برخی از موثرترین راهکارها جهت از بین بردن آثار اسکار کاشت مو اشاره خواهیم کرد:
- کاشت موی مجدد در ناحیه زخم: بعد از سپری شدن دوران نقاهت، اسکار به جا مانده را می توان با یک ترمیم پیوند رفع کرد. این راهکار شامل پیوند فولیکولهای مو به روش FUE، با استفاده از موهای سایر نواحی پوست سر به بافت اسکار است. از بین بردن اسکار با کاشت مو به FUE با روش FUT که قبلاً انجام دادهاید بسیار متفاوت است. اگرچه پروسه این دو درمان مشابه است، با این حال روش انقلابی ترمیم اسکار کاشت مو با روش FUE در کلینیک رز حداکثر نتیجه مثبت را به نمایش گذاشته و کمترین جای زخم را باقی میگذارد و این بدان معنی است که دیگر نگران مشکلات زخم بعد از پیوند مو نخواهید بود.
- درمان پیشرفته تریکو پیگمانتاسیون (ATP) برای جای زخم: اگر روش ترمیم اسکار کاشت مو FUE برای شما مناسب نباشد، درمان ATP یا Advanced Tricho Pigmentation ممکن است جایگزین مناسبی برایتان باشد. این متد مانند روش پیگمنتیشن پوست سر (SMP) است و گزینه نوآورانهای به حساب میآید که باعث میشود ظاهر ناحیه اهدا کننده مو را ترمیم کند و نتایجی طبیعی را به نمایش بگذارد. به طور کلی ATP مشابه خالکوبی عمل میکند و رنگدانههایی را به پوست سر وارد میکند تا حالت طبیعی موهای شما را بازسازی نماید.
- کرمها، پمادها یا ژلهای بدون نسخه یا نسخهای: این محصولات را میتوان برای درمان اسکارهایی که در اثر بریدگی یا سایر جراحات یا زخمها ایجاد میشوند استفاده کرد. داروهای بدون نسخهای وجود دارند که ممکن است به شما در مسیر از بین بردن اسکار ناشی از کاشت مو کمک کنند. این موارد باید به صورت موضعی، منظم و تحت نظر پزشکتان مصرف شوند.
- لیزر: درم ابریژن یا لیزر متد دیگری است که میتواند به شما در از بین بردن آثار زخم کمک کند.
- جراحی در موارد خاص: بسته به میزان آثار اسکار گزینههای زیادی برای درمان اسکارهای عمیق وجود دارد که شامل پیوند پوست و یا برداشتن پوست است. این راهکارها برای کسانی در نظر گرفته میشود که مستعد گوشت اضافه هستند و یا در اثر مراجعه به پزشک بیتجربه دچار زخمهای کلوئیدی شدهاند. برای پیوند پوست، جراح از پوست ناحیه دیگری از بدن شما استفاده میکند.
- تزریق: ممکن است لازم باشد برای درمان اسکارهای بیرون زده مانند کلوئید یا اسکار هیپرتروفیک تزریق استروئید انجام دهید. پزشک شما ممکن است این را به تنهایی یا با درمانهای دیگر استفاده کند.
- کمک به بازسازی پوست با تزریق فیلر یا پروتئین: تزریق مواردی مانند کلاژن یا پرکنندهها (تزریق ژل یا چربی) ممکن است برای از بین بردن یا محو کردن برخی از انواع اسکارهای حفرهدار مفید باشند، اگرچه این دو راهکار معمولاً راه حلهای دائمی نیستند.
عوارض کندن زخم های بعد از کاشت مو
در محلهایی که پیوند مو انجام شده، طی 24 تا 72 ساعت پس از جراحی زخم و پوسته ایجاد میکنند و پوستهها در عرض 3 تا 10 روز میریزند. مادامیکه دلمهها میریزند سعی نکنید به سرتان دست بزنید و زخمها را بکنید یا بخارانید، انجام این کار میتواند باعث عفونت شود و بقای پیوندها را به خطر بیندازد. علاوه بر خطر عفونت، خطر خونریزی و باقی ماندن جای زخم بر روی پوست سرتان نیز وجود دارد. به این ترتیب توصیه میکنیم که با صبر و حوصله به بدنتان اجازه بدهید تا به آرامی روند بهبودی را طی کند.
مدت زمان بهبودی زخم پس از کاشتن
زمان لازم برای بهبودی زخمهای سر بعد از کاشت مو به فیزیولوژی بدن زیباجویان بستگی دارد و در هرکسی ممکن است متفاوت است. زخمهای و دلمههای اولیه بعد از کاشت مو به طور متوسط بین 3 تا 10 روز برطرف میشوند اما بهبودی کامل ممکن است تا 3 ماه آینده حاصل شود. به منظور کمک به بدنتان برای رفع کردن زخمها، داروها و پمادهای ترمیمی تجویز شده از سمت پزشکتان را منظم مصرف نمایید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
به طور کلی اگر پیوند موی طبیعی توسط یک پزشک ماهر در کلینیکی معتبر انجام شود، روشی کم خطر و نتیجه بخش خواهد بود با این حال عوارض جانبی همیشه در کمین افرادی است که به پزشکان کم تجربه و غیر متخصص در حوزه کاشت موی طبیعی اعتماد میکنند. در صورتی که با عوارض زیر رو به رو شدهاید بهتر است در اسرع زمان به پزشک مراجعه نمایید:
- خونریزی غیر طبیعی از زخمها
- بند نیامدن خونریزی پس از کاشت
- خروج چرک از زخمها
- ملتهب و قرمز شدن ناحیه اهدا و دریافت کننده پیوند
- تورم و یا دردی که با گذشت زمان کاهش نیابد
- احساس سوزش یا خارش شدید که از آستانه تحمل خارج باشد.
مطالب بیشتر: بهترین کلینیک کاشت مو در تهران
اسکار ناشی از روش های مختلف کاشت مو
برای انجام کاشت طبیعی مو دو روش کلی وجود دارد که هر کدام از آنها، زخمها و اسکار پس از عمل کاشت مو به جای خواهند گذاشت. به توضیحات زیر توجه کنید:
اسکار کاشت مو با روش FUE (FIT)
برای انجام پیوند و ترمیم مو به روش FUE (که فولیکولها به صورت واحدهای جداگانه برداشته میشوند) فولیکولهای مو را از قسمت پشت و کنارههای سر به صورت جداگانه توسط یک میکروپانچ از پوست خارج خواهند کرد. حاصل این استخراج فولیکول مو، به جا ماندن یک جای زخم گرد و کوچک با قطر تقریبی 1 میلی متر میباشد. بر اساس تعداد فولیکولهای مو استخراج شده و کاشت مجدد آنها، صدها و یا هزاران جای زخم ایجاد خواهد شد که پس از بهبودی و گذراندن دوران نقاهت عمل پیوند مو ممکن است این زخمها مانند نقاط سفیدی بر روی پوست سر به چشم بیایند.
البته شایان ذکر است که هر فولیکول مو حاوی یک الی چهار مو است و هر فولیکول به تنهایی حاوی یک شاخه مو نخواهد بود. پس از برداشتن فولیکولها، نوبت به پیوند طبیعی مو میرسد؛ بنابراین موها در قسمت گیرنده که در آن برشهای کوچکی زده شده است، قرار خواهند گرفت.
مطالب بیشتر: کاشت مو از بانک موی دیگران
اسکار ناشی از روش FUT
برای انجام پیوند مو به روش FUT نیاز به بانک موی یکسره در پشت سر میباشد. در روش FUT فولیکولهای مو به صورت نواری پوستی از پشت سر جدا خواهند شد که این نوارها اسکار و زخمهایی را به وجود میآورند که احتمالا ظاهر آنها را دیدهاید. گاهی زخم های ایجاد شده از کاشت مو ممکن است از یک گوش تا گوش سمت دیگر ادامه و گسترش یابند. خوب است بدانید؛ هرچقدر هم
پزشکی که روش FUT را انجام میدهد باتجربه و ماهر باشد، بازهم در نهایت یک اسکار سفید نازک در پشت سر شخص باقی خواهد ماند و فقط ممکن است ابعاد اسکار در هر شخصی نسبت به دیگری متفاوت باشد. گاهی شدت طاسی به قدری زیاد است که پزشک مجبور به برداشتن مقدار زیادی پوست میباشد، در این شرایط اسکار از یک گوش تا گوش دیگر ادامه خواهد داشت.
مراحل برداشت و کاشت مو FUE | اسکار بعد از کاشتFUE | مراحل برداشت و کاشت مو به روش FUT | اسکار بعد از کاشت FUT |
1-تعیین محل بانک مو ( معمولا پشت سر و کناره سر) | 1- اسکارهای کوچک و گرد به صورت نقاط سفید رنگ در محل برداشت فولیکولهای مو | 1- محل تعیین بانک مو و بررسی وضعیت بانک مو از نظر عمق ریشه، میزان چربی و رطوبت و ضخامت فولیکول¬های مو | 1-ایجاد زخم نواری شکل در پشت سر |
2- بررسی وضعیت بانک مو از نظر تعداد فولیکولهای قابل برداشت، میزان سفتی پوست سر، میزان چربی پوست سر، میزان رطوبت و انعطاف¬پذیری مو، عمق ریشه و تعداد گرافتها با استفاده از تجهیزات پیشرفته | 2- عدم ایجاد جای زخم نواری شکل | 3- بی حس کردن پوست سر در قسمت بانک مو | 2- مدت زمان ماندگاری اسکار متناسب با سن بیمار و نوع پوست و مهارت پزشک |
4- تزریق داروی بی حسی در بانک مو | 3- جای زخم به صورت گرد با قطر یک میلیمتر در کف سر | 4- ایجاد یک برش نواری در محل بانک مو مانند پشت سر | 3- کم شدن جای اسکار با درمان خانگی آلوئه ورا، روغن امو و ویتامین کا در روزهای اول ایجاد اسکار |
5- استخراج فولیکول¬های مو به صورت واحدی به کمک دستگاه پانچ | 4- بهبود زخم و اسکار سریعتر از روش FUT | 5- بخیه زدن محل بانک مو و بانداژ آن | |
6- قرار دادن واحدهای فولیکولی در محلول مخصوص | 5- بهبود خود به خودی جای اسکار پس از یک هفته در بسیاری از موارد با توجه به مهارت و سابقه پزشک در کاشت مو | 6- جداسازی واحدهای فولیکولی از نوار برش زده شده با میکروسکوپ | |
7- ایجاد برشهای استوانهای در محل کاشت مو | 7- ایجاد حفرههای ریز در محل پیوند با مته | ||
- کاشت فولیکولهای مو به صورت دسته یک تا چهارتایی در محل پیوند به کمک میکروسکوپ سه بعدی | 8- ضد عفونی کردن پوست سر و بانداژ کردن آن |
آیا اسکار ناشی از کاشت مو دائمی هستند؟
شدت و میزان نمایان بودن اسکار و زخمهای ناشی از کاشت مو بستگی به نحوه مراقبت و تمایل به انجام روشهای زیبایی برای از بین بردن آنها دارد. بدن برخی افراد در طول زمان و به تدریج، جای خط بخیه را تا حدی ترمیم میکند و اگر فرد موهای پشت سرش را کمی بلندتر بگذارد، این اسکار سفید رنگ مشخص نخواهد شد. اما گروهی دیگر وجود دارند که بدنشان به خوبی این اسکار را ترمیم نمینماید و خط بخیه پس از بسته شدن کامل زخم، نمایان خواهد ماند. بهتر است این افراد حتما به توصیههای پزشکشان در رابطه با نحوه مراقبت و درمان اسکار گوش فرا دهند و در صورت امکان از دیگر متدهای زیبایی برای بهبود اسکار بعد از کاشت مو استفاده نمایند. همواره به یاد داشته باشید که سن شما یکی از موثرترین عواملی است که در بازسازی و ترمیم اسکار ناشی از کاشت مو نقش ایفا میکند. پزشک متخصص پیوند مو شما بهترین شخص برای تشخیص ماندگاری اسکار ناشی از عمل کاشت مو خواهد بود؛ به همین دلیل وی برای از بین بردن آنها راهکارهایی را پیشنهاد خواهد داد که در ادامه به آنها اشاره شده است.
مطالب بیشتر: عوارض کاشت مو
روش های محو کردن اسکارهای ناشی از کاشت مو
معمولا پزشکان پس از اتمام متد پیوند مو به فرد متقاضی علاوه بر آنتی بیوتیکها، استفاده از پمادهای ترمیم کننده و بهبود دهنده اسکار را نیز توصیه میکنند. اگر به طور مرتب در طول زمان بهبود بخیهها از پمادهای تجویزی پزشکتان استفاده نمایید به احتمال زیاد خط بخیهتان کمرنگتر به چشم خواهد آمد. این افراد با بلند کردن موهایشان همچنین میتوانند در استتار این اسکار موفقتر ظاهر شوند. خوشبختانه باید گفت که درمانهای موضعی برای از بین بردن یا کمرنگ کردن اسکار وجود دارد که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم:
-
آلوئه ورا
معمولا برای درمانهای آفتاب سوختگی و زخمهای سطحی از ژل گیاه آلوئه ورا استفاده میشود و این ماده یکی از گزینههای پیشنهادی برای محو کردن اسکار عمل پیوند مو است. یکی دیگر از مزیتهای آلوئه ورا خواص ضد التهابی آن است؛ همچنین برای افزایش رطوبت پوست نیز مناسب میباشد و گفته میشود که به بدن در ساخت کلاژن برای بهبود اسکار ناشی از عمل کاشت مو کمک میکند.
-
ویتامین K
ویتامین K یک ویتامین ضروری در بدن است و برای تولید پروتئینهای مهمی مانند کلاژن مناسب است. اکثر مردم مشکلی از بابت تامین ویتامین K ندارند با این حال کاربرد موضعی آن برای بهبود زخمها ثابت شده است.
-
روغنهای معدنی
روغن معدنی در قالب یک مرطوب کننده پس از پیوند و ترمیم مو مفید است و به رشد موها کمک خواهد کرد. علاوه بر آن با فراهم آوردن هیدراتاسیون میتواند از گستردهتر شدن زخم جلوگیری نماید.
-
سرکه سیب
سرکه سیب یکی از گزینههای عالی برای درمان زخمها و اسکار ناشی از کاشت مو میباشد و بهتر است از این ماده شگفت انگیز غافل نشوید.
-
عصاره پیاز
استفاده از یک گزینه عجیب پس از پیوند مو استفاده از آب پیاز و عصاره آن است. عصاره پیاز با خواص ضد قارچی، ضد باکتری و ضد التهابی گزینه خوبی برای درمان زخمهای ناشی از عمل کاشت مو خواهد بود.
-
روغن امو
از روغن امو از دوران باستان به منظور درمان زخمهای پوستی استفاده میشود. روغن امو با نفوذ عمیق و مرطوب کردن پوست موجب از بین رفتن اسکار بعد از کاشت مو خواهد شد. با این حال بهتر است از پزشک متخصص پیوند طبیعی مو خود مشورت بخواهید تا نظرات تخصصی را به شما ارائه دهد.